Denník N

Syry, bravčové aj paradajky, Rusi buldozérmi ničia zakázané západné potraviny

V Belgorode zničili 10 ton syra. Foto – znak.com
V Belgorode zničili 10 ton syra. Foto – znak.com

Vo štvrtok sa v Rusku oficiálne začala kampaň ničenia zadržaných pašovaných potravín, ničia ich buldozérom či spaľujú. Jedlo dajte radšej radšej chudobným, volajú kritici a spisujú petíciu.

Desať ton syra sprešovali buldozérom v meste Belgorod. Ďalších 20 ton syra sa chystali spáliť v Petrohrade. V Smolensku mali zasa zničiť buldozérmi 60 ton paradajok a broskýň.

V Rusku vo štvrtok oficiálne začala kampaň, ktorej cieľom je zničiť zadržané pašované ovocie, zeleninu a iné potraviny pôvodom z Európskej únie, na ktoré už vyše rok platí zákaz dovozu na ruský trh. Ruské agentúry ho začali ničiť na základe dekrétu, ktorý koncom júla podpísal ruský prezident Vladimir Putin.

„Túto prácu budeme robiť každý deň. Nie je to nárazová kampaň – je to seriózna práca,“ povedal Alexej Aleksejenko z poľnohospodárskej agentúry podľa britského denníka Financial Times.

Obavy o zdravie

Ruské médiá už vo štvrtok obleteli zábery ničenia syra v Belgorode. Syr prišiel do Ruska z Ukrajiny, no jeho pôvod je neznámy.

Táto kampaň spustila v krajine ostrú kritiku s tým, že zabavené jedlo mali radšej dať chudobným ľuďom, ako ho zničiť. V krajine žije 23 miliónov Rusov (16 percent obyvateľstva) pod hranicou chudoby, ktorá je definovaná ako príjem 10 400 rubľov (150 eur) mesačne. Ceny potravín za posledný rok stúpli o 20 percent.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov povedal ruským médiám, že dekrét Vladimira Putina bol odpoveďou na stúpajúci počet pašovaných potravín z EÚ. Často sa zakázané potraviny na ruský trh dostávajú cez Bielorusko. Napríklad v pondelok zničili v apríli zabavených 114 ton bravčového, ktoré malo v papieroch, že pochádza z Brazílie. Jeho pôvod sa však podľa Moscow Times nepotvrdil a úrady prípad uzavreli s tým, že išlo o mäso z EÚ.

„Prvým cieľom je zastaviť kontraband, druhým je ochraňovať ekonomické záujmy krajiny ohrozené kontrabandom. Tretím – a najdôležitejším – je ochrana zdravia občanov,“ povedal Peskov podľa Reuters. Ruská vláda tvrdí, že pašované jedlo nemá potvrdenia o hygiene, preto ho musia zničiť.

Mnohí v Rusku s tým však nesúhlasia. Na portáli change.org podpísalo petíciu proti ničeniu jedla 285-tisíc ľudí. Peskov však spochybnil, či sú všetci Rusi.

FOTO - ZNAK.COM
Foto – znak.com

Vyhadzovať jedlo je hriech

Do kampane sa na Twitteri obul jeden z lídrov opozície a bývalý premiér Michail Kasjanov. „Dvadsať miliónov ruských občanov žije pod hranicou chudoby. Ich prezident nariadil ničenie jedla od 6. augusta. Skutočný triumf humanizmu,“ napísal.

Rozhodnutie však kritizovali aj niektoré osobnosti, ktoré inak stoja za Putinom. „Moja stará mama mi vždy hovorila, že vyhadzovanie jedla je hriech. Tento nápad je šialený, hlúpy a odporný,“ povedal pravoslávny pop Alexej Uminskyj podľa Reuters na stránke Pravoslávie a svet.

„Nerozumiem, ako môže byť jedlo ničené v krajine, ktorá prežila hrozné časy hladu počas vojny a nasledujúcich rokov,“ napísala prominentná televízna osobnosť Vladimir Solovjov na Twitteri.

Zákaz dovozu bravčového či hovädzieho mäsa, niektorých druhov ovocia, zeleniny či mliečnych výrobkov z krajín EÚ, USA či Nórska zaviedla ruská vláda minulý rok ako odpoveď na sankcie uvalené na Rusko pre vojnu na Ukrajine. V súčasnosti embargo na západné jedlo platí do augusta 2016.

Zároveň je v Dume zákon, ktorý by pašovanie týchto potravín trestal až do výšky 12 rokov väzenia.

FOTO - ZNAK.COM
Foto – znak.com

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie