Denník N

Tresty ako pre narkobarónov: Syn zasadil v otcovom vinohrade pár stoniek konopy. Dostal šesť rokov, otec desať

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Toto je príbeh, ako absurdne prísne tresty za drogové trestné činy a neschopnosť súdov odlíšiť reálnych dílerov od ľudí, ktorí si dopestovali pár rastlín, prakticky zničili jednu rodinu zo Skalice.

Vo vinohrade rodiny Šarovcov je začiatkom októbra už po oberačke. „Stihli sme obrať už v sobotu, keď bolo pekne,“ hovorí pani Šarová, keď v malom vinohradníckom domčeku nad Skalicou – tu sa mu inak nepovie ako „búda“ – mieša obrané hrozno vo veľkej kadi.

„Nech sa ti, vínečko, darí,“ zaželá hroznu nahlas pri kadi, keď sa pomaly presúvame medzi riadky rodinného vinohradu, v ktorom si rodina dorába víno pre vlastnú potrebu. Skalický rubín, za ktorý v minulosti dostali aj medaily. „Manžel tento rok ešte stihol prvý raz vinič striekať. Oberali sme už bez neho,“ povzdychne si pani Šarová.

Už pár týždňov má svojho 55-ročného muža v Leopoldove. Starší syn, ktorý má dnes 29 rokov, sedí už dva roky; väčšinu času strávil vo väzbe, teraz je už spolu s otcom vo výkone trestu.

Dva roky ubehli od chvíle, keď v septembri 2018 vinohrad Šarovcov obsadilo policajné komando. Na pána Šaru najprv čakali pred jeho domom v Skalici, kým sa vráti z roboty. Keď o pol šiestej večer prišiel,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dekriminalizácia marihuany

Slovensko

Teraz najčítanejšie