Denník N

Najviac zamorená Orava: hygienici už nestíhajú, ľudia na to kašľú, veľké svadby a oslavy pokračujú

Svadby a oslavy sa dejú v utajení alebo v Poľsku. V troch oravských okresoch zásadne menia prístup k testovaniu – na koronatesty už nestačí, že uvediete vážne príznaky, potrebujete odporúčanie od všeobecného lekára.


Orava zápasí s koronavírusom najviac na Slovensku. Okresy Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín hlásili v stredu spolu vyše 1300 pozitívnych a takmer s istotou sa dá povedať, že prípady budú pribúdať aj v nasledujúcich dňoch. Za posledné dva týždne je na Orave 80 potvrdených prípadov na 10-tisíc obyvateľov, čo z nej robí najviac zamorený región v krajine.

Toto všetko sú čísla, ktoré poznáme z testovania. Odborníci odhadujú, že v skutočnosti môže byť nakazených niekoľkonásobne viac.

Ak by sme mali s istou dávkou zjednodušenia zhrnúť dôvody rapídneho nárastu počtu pozitívnych na Orave, boli by to: blízkosť hraníc s Poľskom a pendlovanie za prácou, veľké svadby, oslavy a večerné presuny za zábavou do okolitých okresov či do Poľska.

Malá svadba v kostole, veľká oslava v záhrade

„Ľudia na to kašľú, opatrenia nedodržiavajú, veľmi dobre vieme, že aj napriek núdzovému stavu sa konajú veľké svadby, oslavy v Poľsku, mimo hraníc, kam už nemáme dosah,“ sťažuje sa unavená Mária Varmusová, šéfka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Dolnom Kubíne, ktorý má na starosti celú Oravu.

Chorí sú čoraz starší ľudia, nemocnice začínajú mať problémy.

Je až neskutočné, koľko prípadov obchádzania pravidiel hygienici odhalili.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie