Denník N

Trapattoni bojoval s pitím hráčov, nový tréner s írskou DNA. Priamočiarosť nenávidí

Keď sa v roku 2008 novým trénerom Írska stal slávny Giovanni Trapattoni, prišiel do úplne inej futbalovej kultúry.

Po piatich rokoch odišiel a novinárom vravel: „Vy Íri máte spôsob, akým vediete pracovný život. Dnes večer idem piť s vami.“ (Doslova: „You are Irish, stay in Irish. In the life, your jobs. You not come. This evening, I am drink.“)

Pred Trapattoniho príchodom sa pomery v írskom futbale menili. Tamojšie futbalové hviezdy už nepili tak, ako napríklad v deväťdesiatych rokoch. Alkohol však zostával bežnou súčasťou írskeho futbalu, ako potvrdil aj novinár Dion Fanning v texte pre magazín The Blizzard.

Trapattoni sa odhodlal alkohol na reprezentačných zrazoch úplne zakázať, a to spolu so spievaním. „Z kádra slávne vyhodil Andyho Reida (niekdajšieho záložníka Leicesteru – pozn. red.), keď zostal hore aj po večierke s gitarou v ruke a piesňou v srdci,“ napísal Patrick McCarry z portálu SportsJoe.

Talianskemu koučovi sa Reid nepáčil ani predtým, viackrát ho do nominácie už nevybral. Reid s tým vraj nemal problém a neskôr priznal, že spieval pieseň s názvom „The Fisherman“ (Rybár).

Novinári sa Trapattoniho pýtali aj na to, či je pravdivá klebeta, že hráči porušili večierku aj krátko pred prvým duelom Írska na Eure 2012. Talian to lámanou angličtinou odmietol, ale potom pokračoval v monológu o tom, ako si írski futbalisti vo všeobecnosti ničia kariéry. Alkoholizmus bol podľa neho „kultúrou, zvykom“.

Nové Írsko

Írsko aktuálne rieši väčší problém – semifinále baráže proti Slovensku. Má obrovskú motiváciu postúpiť, keďže niektoré zápasy jeho eventuálnej základnej skupiny na Eure sa odohrajú práve v Dubline.

Íri však majú za sebou podobne nevýrazné výsledky ako Slovensko a taktiež

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie