Denník N

Triasli sa od zimy a strachu, rukojemníci sa skryli aj do mraziaceho boxu

Traja teroristi sú mŕtvi. Úľavu pocítilo celé Francúzsko, hlavne však rukojemníci, ktorí sa v piatok báli o svoje životy.

Francúzsko si po troch napätých dňoch mohlo vydýchnuť. Pri zásahoch elitných jednotiek v piatok zomreli traja teroristi, ktorí od stredy zabili 17 ľudí.

Obrovskú úľavu asi najviac pocítili rukojemníci.

Podľa agentúry AFP je celkom možné, že bez ich duchaplnej pomoci by policajné zásahy proti teroristom mohli dopadnúť horšie.

Skryl sa v bufete

Príkladom je Lilian, 26-ročný zamestnanec malej tlačiarenskej firmy, kde sa v piatok ukryli Said a Chérif Kouachiovci, bratia, ktorí v stredu zabili dvanásť ľudí a odvtedy boli na úteku.

Keď obsadili budovu, Lilian utiekol na poschodie a skryl sa pod drezom vo firemnej jedálni.

Len čo sa dostal z prvotného šoku, začal podľa agentúry AFP komunikovať s políciou, ktorá budovu medzitým obkľúčila. Útočníci o ňom nevedeli, on však počul, o čom sa rozprávajú. Lilian je v poriadku, polícia ho našla hneď po tom, ako zabila bratov Kouachiovcov.

Báli sa v chlade

Vo východnej časti Paríža vstúpil v piatok okolo obeda Amedy Coulibaly do obchodu Hyper Cacher. V kóšer obchode bolo v tom čase do dvadsať zákazníkov.

Hneď po príchode začal Coulibaly strieľať, zabil pri tom štyroch ľudí.

„Je pravdepodobné, že štyroch rukojemníkov zabil, hneď ako vkročil do židovského obchodu,“ povedal v piatok v noci na tlačovej konferencii parížsky prokurátor Francois Molins.

Zopár rukojemníkom sa však podarilo uniknúť a pred teroristom sa skryli v chladiacom boxe, kde zostali asi päť hodín.

„Veľmi sa bojíme a je nám veľká zima. Povedz policajtom, nech sa ponáhľajú,“ volala svojmu priateľovi Anthonymu Ravauxovi žena s menom Noemi, ktorej sa tiež podarilo skryť v mraziacej miestnosti.

„Nepanikár. Polícia spraví, čo môže,“ povedal jej podľa denníka Washington Post Ravaux. On sám mal obrovské šťastie, z obchodu vyšiel asi päť minút predtým, ako doň vošiel Coulibaly.

Záver rukojemníckej drámy v Paríži. FOTO - TASR
Záver rukojemníckej drámy v Paríži. FOTO – TASR

Terorista o nich nevedel

Trasúc sa od zimy a strachu prežil rukojemnícku drámu aj Ilan spolu so svojím trojročným synom. Rovnako ako Noemi sa aj oni skryli do chladiacej miestnosti. Agentúre AFP to povedali dvaja Ilanovi príbuzní.

Duchaprítomnosť zachovala aj Ilanova matka. Uvedomila si, že jej syn sa zrejme skrýva, a preto sa mu nepokúšala zavolať ani písať.

Namiesto toho dala jeho číslo polícii. To podľa AFP umožnilo policajtom zistiť, že sa niekoľkí rukojemníci skrývajú pred útočníkom v chlade.

Stále pritom nie je jasné, koľko rukojemníkov bolo v obchode. Keď Coulibaly z obchodu telefonoval do televízie, povedal, že zadržal 16 ľudí a štyria z nich sú mŕtvi. O ľuďoch, ktorí sa ukryli v mraziacom boxe, však nevedel.

Podľa BBC francúzska polícia pri zásahu oslobodila 15 rukojemníkov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Charlie Hebdo

Svet

Teraz najčítanejšie