Denník N

Vysvetľujeme: Trump koronu zľahčoval a potom sa ňou nakazil. Čo to urobí s voľbami?

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Vysvetľujeme je nový newsletter Denníka N pre mladých, ktorí nemusia rozumieť tomu, čo sa okolo nich deje, a pre rodičov, ktorí nemusia vedieť, ako sa o tom s nimi rozprávať. Vždy vo štvrtok v ňom rozoberáme jednu dôležitú spoločenskú tému.

Správu vybral a vysvetlil Tomáš Čorej

Ako ovplyvní korona americké voľby

Pred týždňom sa uskutočnila prvá prezidentská debata kandidátov na prezidenta Spojených štátov amerických. Jednou z hlavných tém bola pandémia koronavírusu, pre ktorú zomrelo zhruba 210-tisíc Američanov.

Len dva dni po diskusii ochorenie COVID-19 diagnostikovali aj u súčasného prezidenta Donalda Trumpa. Jeho súper Joe Biden bol negatívny.

Vieme, aký je jeho zdravotný stav? Ako to ovplyvní voľby, ktoré budú 3. novembra? Čo rozhodne o víťazovi a ako vyzerajú posledné prieskumy?

Keďže vyznať sa v amerických voľbách vôbec nie je jednoduché, v tomto texte nájdete vysvetlenie ich fungovania.

Voľby sa už začali. Donald Trump sa s najväčšou pravdepodobnosťou nakazil v Bielom dome. Pri príležitosti nominácie novej ústavnej sudkyne Amy Coney Barrettovej sa stretli desiatky ľudí, pričom nemali rúška a nedodržiavali dvojmetrové rozostupy. Pozitívni sú najmenej ôsmi účastníci akcie.

Odvtedy o Trumpovom zdravotnom stave vychádzali mätúce správy. Americký prezident

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vysvetľujeme

Svet

Teraz najčítanejšie