Denník N

Čo robiť, aby dlhy na daniach a odvodoch nezničili vaše podnikanie

Daňový úrad. Ilustračné foto – TASR

Pandémia koronavírusu dostala do zlej finančnej situácie tisícky podnikateľov. Daňové a odvodové prázdniny sa však už skončili. Podnikatelia musia do 2. novembra zaplatiť daň a augustové sociálne odvody bolo treba zaplatiť do 8. septembra. Ako riešiť situáciu, keď živnostník nemá peniaze na daň a odvody?

Neplatiť daň sa nevyplatí

Novela zákona lex korona ukončila obdobie pandémie vo finančnej správe. Najneskôr do 2. novembra musí podnikateľ podať daňové priznanie, ale aj zaplatiť daň.

Čo ak nemá na daň peniaze? Daňová poradkyňa Dagmar Bednáriková hovorí, že v takomto prípade môže od daniarov čakať sankciu – vyrubenie úrokov z omeškania za celé obdobie neplatenia dane.

Ich výška zostáva rovnaká ako pred pandémiou. Úroky sa vypočítajú z dlžnej sumy dane vynásobenej 4-násobkom základnej úrokovej sadzby, ktorá sa vydelí 365 alebo 366. Výsledok sa vynásobí počtom dní omeškania.

Ak 4-násobok základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky nedosiahne 15 %, pri výpočte úroku z omeškania sa použije ročná úroková sadzba 15 %.

Pre podnikateľov, ktorým chýbajú peniaze na daň, existujú ešte dve výhodnejšie možnosti. Môžu požiadať o odloženie platby dane alebo o platenie dane v splátkach.

„Odklad sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dane a odvody

Slovensko

Teraz najčítanejšie