Denník N

Izolujme starších a zvyšok nech sa premorí, vyzýva časť svetových vedcov. Nikde to nefungovalo, tvrdia kritici

Epidemiológovia Martin Kulldorff (vľavo), Sunetra Guptaová a Jay Bhattacharya majú na odpoveď na pandémiu iný názor. Foto - gbdeclaration.org
Epidemiológovia Martin Kulldorff (vľavo), Sunetra Guptaová a Jay Bhattacharya majú na odpoveď na pandémiu iný názor. Foto – gbdeclaration.org

Izolovať by bolo treba 18 percent britskej populácie a aj mnohí mladí trpia dlhotrvajúcim COVID-om, znie reakcia na petíciu časti vedcov, ktorí by chceli zmeniť prístup v boji s pandémiou.

Ako sa v Británii sprísňujú opatrenia, znova sa silnejšie hlási o slovo časť vedcov, ktorá nesúhlasí so súčasnou stratégiou boja proti COVID-19. Navrhuje – podobne ako na začiatku pandémie – riadne izolovať starších a zraniteľných ľudí a mladších a zdravších nechať žiť normálny život.

Populácia by tak časom dosiahla kolektívnu imunitu, ktorá v konečnom dôsledku neskôr ochráni aj starších.

Tento názor reprezentuje trojica epidemiológov z významných britských a amerických univerzít: Martin Kulldorff z Harvardu, Jay Bhattacharya zo Stanfordu a Sunetra Guptaová z Oxfordu.

Denník Guardian napísal, že k ich názoru sa hlási menšina britských vedcov.

Tento týždeň publikovali petíciu s názvom The Great Barrington Declaration, ktorú podpísalo 5400 vedcov z oblasti medicíny a 11-tisíc praktických lekárov z celého sveta.

Čo hovoria?

Vedci v nej píšu, že majú vážne obavy pred škodami na fyzickom a duševnom zdraví v dôsledku protiepidemických opatrení, a odporúčajú stratégiu s názvom Cielená ochrana. V praxi to znamená izolovať a ochrániť zraniteľnú populáciu, no ostatných nechať žiť viac-menej normálne. Časom infekciu prekonajú a vytvorí sa kolektívna imunita.

„Pandémia sa neskončí, kým nedosiahneme kolektívnu imunitu, či už vďaka vakcíne, alebo prirodzeným infikovaním sa. Kolektívna imunita nie je stratégia, ale dokázaný vedecký fakt a popierať ju je rovnako hlúpe ako popierať gravitáciu,“ napísal americký epidemiológ Martin Kulldorff v časopise Spectator.

Táto skupina vedcov argumentuje tým, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie