Denník N

Čo je to komunitné šírenie a aké je dostatočné testovanie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Už siedmy mesiac prebieha na Slovensku pandémia ochorenia COVID-19. Je najvyšší čas vyjasniť si určité termíny.

Autorka je epidemiologička

Pojem komunitné šírenie sa tu skloňuje už niekoľko týždňov. Mnohí tvrdia, že komunitné šírenie tu už máme, infekcia sa predsa šíri medzi ľuďmi. Oficiálni predstavitelia štátu ho však zatiaľ nevyhlásili.

O čo teda ide? Šírenie infekcie sa klasifikuje do niekoľkých štádií:

  • V populácii sa nevyskytujú žiadne prípady ochorenia – to bol u nás stav pred vypuknutím pandémie.
  • Výskyt sporadických prípadov – to je malý počet prípadov infekcie COVID-19, ktoré sú buď importované, alebo zachytené lokálne. V tejto situácii sme boli v marci až apríli a potom opäť v júli.
  • Klastre prípadov (z angl. clusters) – zhluky prípadov ochorenia COVID-19. O klastri hovoríme, keď sa vyskytne skupina súvisiacich prípadov infekcie na rovnakom mieste v rovnakom čase. Tieto prípady sú spojené miestom alebo okolnosťou nákazy (napríklad skupina ľudí, ktorí sa nakazili v jednej firme, v konkrétnom obchode, v nemocnici, na rodinnej oslave, svadbe a pod.). To sa u nás deje vo viacerých regiónoch od augusta.
  • Komunitné šírenie – viacerými medzinárodnými inštitúciami (CDC, WHO) je voľne definované ako situácia, keď máme veľký počet prípadov v konkrétnom priestore (napríklad okrese), pri ktorých nie je možné zistiť, kde a od koho sa nakazili. Je to taktiež situácia, keď sa vyskytujú viaceré nesúvisiace klastre vo viacerých oblastiach. Máme ho na Slovensku? Môžeme diskutovať o tom, čo je to veľký počet.

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie