Denník N

Prieskum: Viac ako polovica ľudí nevie, čomu môže pri koronavíruse veriť. Najviac dôverujú Čaputovej, najmenej Matovičovi

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ľudia v prieskume agentúry Ipsos povedali, že menej dodržiavajú opatrenia. Najviac ich odmietajú voliči Kotlebu.

Viac ako polovica ľudí nevie, čomu môže pri koronavíruse veriť. Takúto možnosť uviedlo v prieskume agentúry Ipsos 54 percent opýtaných.

Viac ako tisíc respondentov sa pýtali na to, ako vnímajú koronakrízu a jej následky.

„Okrem nových vedeckých poznatkov o koronavíruse sa v priebehu posledného pol roka objavilo aj množstvo hoaxov a dezinformácií. Ľudia, ktorí dezinformáciám veria, ich za dezinformácie nepovažujú, naopak, ako hoaxy často vnímajú správy zo štandardných médií,“ hovorí Roman Pudmarčík z prieskumnej agentúry.

O tom, že sa hromadia dezinformácie o novom koronavíruse, hovorí aj minister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorý viackrát zopakoval, že Slovensko v súvislosti s pandémiou čelí veľkej dezinformačnej kampani.

„S tým, ako sa mení nálada a ľudia sú už z koronavírusu unavení, prestáva ich to baviť a majú tendenciu to zľahčovať, tak radi šíria správy, ktoré potvrdzujú tento ich postoj. Najrozšírenejšie sú rôzne typy hoaxov o rúškach. Počul som už toľko spôsobov, ako rúška škodia, že to prekonáva moju fantáziu, nenapadlo by mi, čo všetko ľudia vymyslia,“ povedal analytik Jakub Goda, ktorý má na ministerstve na starosti boj proti dezinformáciám.

Pribúda podľa neho aj správ o tom, že sú opatrenia prehnané, nie je to také vážne alebo že ochorenie COVID-19 vôbec neexistuje.

Podľa prieskumu agentúry Ipsos respondenti veria šíreným dezinformáciám. Takmer polovica respondentov súhlasí, že koronavírus vznikol v laboratóriu a bol vypustený úmyselne, a tiež, že bol umelo vytvorený, aby na ňom zarobili farmaceutické firmy a médiá.

Viac ako 40 percent opýtaných si myslí, že dýchanie vlastného CO2 pri nosení rúška je pre zdravie nebezpečné. „S takýmito tvrdeniami najčastejšie opäť súhlasili ľudia, ktorí v posledných parlamentných voľbách volili ĽSNS, ale aj voliči strán Vlasť, Sme rodina, SNS a Smer,“ uviedla agentúra. Súhlasili s nimi častejšie ľudia, ktorí majú ukončené stredoškolské vzdelanie bez maturity.

Naopak, za nepravdivé tieto tvrdenia najčastejšie považovali voliči strán PS/Spolu, Za ľudí a SaS a ľudia s vysokoškolským vzdelaním, uvádza Ipsos.

Veria prezidentke

Pri riešení koronakrízy má podľa prieskumu dôveru najmä prezidentka Zuzana Čaputová, najmenej opýtaných verilo premiérovi Igorovi Matovičovi. Kým prezidentke dôveruje viac ako 60 percent opýtaných, predsedovi vlády len tretina.

V prieskume sa ľudí pýtali, do akej miery dôverujú konkrétnym osobám, ale aj inštitúciám. Viac ako premiérovi ľudia v prieskume dôverovali ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu (OĽaNO) aj hlavnému hygienikovi Jánom Mikasovi.

Tí, ktorí premiérovi veria, zväčša

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie