Denník N

Nie, Donald Trump nie je úplne v poriadku. Ale?

Foto - tasr/ap
Foto – tasr/ap

Časť slovenských konzervatívcov má aj dnes porozumenie pre amerického prezidenta. Otázka je, ako nájsť porozumenie pre nich.

Je to ako liečba infarktu dolámaním končatín. Alebo ak chcete, liečba koronavírusu tým, že vypijete dezinfekčný roztok. Oboje vás spoľahlivo zabije alebo aspoň vážne poznamená.

Presne to sa deje s tými, ktorí už roky, niektorí dokonca ešte dnes, hovoria, že Trump je síce asi vyšinutý, no slúži ako spoľahlivá bariéra proti politickej korektnosti, multikulturalizmu či kultúre zákazov.

Na stupnici medzi racionalizáciou a pokrytectvom je asi najpresnejšie hovoriť o oportunizme. Treba pritom povedať, že čiastočná slepota sa nevyhýba predstaviteľom a sympatizantom nijakého demokratického politického tábora. Progresívcom, socialistom, liberálom ani konzervatívcom.

Ponížená dôstojnosť konzervatívca by pritom mala byť pre liberála červenou čiarou, ktorú neprekročí, čo platí aj naopak.

Trump je tisíckrát usvedčený luhár a hulvát, mačo, ktorý sa smeje z chytania žien za rozkrok. Skrátka, človek, ktorý evidentne nežije v súlade s nijakými hodnotami, okrem uspokojenia vlastného ega, o kresťanských ani nehovoriac. Je to prezident, ktorý rozkladá demokraciu, a prvý v dejinách Spojených štátov, ktorý sa vysmieva pozostalým po viac ako 210-tisíc obetiach, v tomto prípade koronavírusu. Tým, že jeho nebezpečenstvo trestuhodne zľahčuje, aj keď je ním aktuálne nakazený.

Americkí republikáni sa stali rukojemníkmi prezidenta, ktorého dejiny tejto krajiny zrejme zapíšu ako najnebezpečnejšieho. Čo s tým majú niektorí slovenskí konzervatívci? Viac, než sa zdá.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie