Denník N

Premiér očakáva prísnejšie opatrenia, na Orave zvažujú aj karanténu, pomôže armáda (+grafy a mapa)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Za štvrtok pribudlo takmer 1200 pozitívne testovaných, čo je o 75 percent viac ako pred týždňom.

Armáda vyrazí do regiónov a bude pomáhať s dohľadávaním kontaktov, v nemocniciach a aj pri odberoch na testy. Mnohí vojaci pôjdu na Oravu, kde je situácia najkritickejšia. Premiér Igor Matovič očakáva, že príde aj k sprísneniu opatrení. Nosenie rúšok aj v exteriéri či obmedzenie počtov ľudí na hromadných akciách nebudú zrejme stačiť.

Aké sprísnenia by mali prísť, minister zdravotníctva ani premiér konkretizovať nechceli. Matovič len hovoril, že pôjdeme smerom k opatreniam z prvej vlny.

Premiér pripustil, že v prípade zlej situácie môžu uzatvoriť celé regióny. Môže ísť napríklad o Oravu, kde aj napriek rýchlemu šíreniu nákazy robia napríklad aj veľké svadby a oslavy. O situácii na Orave hovorili aj na konzíliu odborníkov. „Naozaj sa budeme musieť zaoberať tým, ako to riešiť, ústredný krízový štáb bude musieť prijať rozhodnutie, čo robiť v situáciách, keď nám choroba bujnie,“ povedal Matovič aj v súvislosti so stavom na Orave.

Hovorili odborníci aj o karanténe hornej Oravy, kde je najviac pozitívnych prípadov na počet obyvateľov? „Áno, zvažovali sa viaceré možnosti,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Rýchly rast pozitívnych

Pomoc armády a očakávané sprísnenie prišlo v deň, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie