Denník N

Írski novinári: Boli ste priemerní. Greguša uznávame, mal odvahu aj šťastie

Foto - tasr/Michal Svítok
Foto – tasr/Michal Svítok

Slovensko vo štvrtok v semifinále baráže o Euro 2020 porazilo Írsko až po penaltovom rozstrele a postúpilo do novembrového finále proti Severnému Írsku. Trom írskym novinárom sme položili päť otázok:

  1. Zaslúžilo si Írsko vyhrať?
  2. Išlo o tretí zápas pod trénerom Stephenom Kennym. Ten už avizoval, že sa snaží zmeniť štýl hry Írska. Veľa írskych fanúšikov bolo po zápase so Slovenskom spokojných, súhlasíte s nimi?
  3. Čo ste si pomysleli po drzej penalte Jána Greguša?
  4. Slovenský tréner Pavel Hapal sa rozhodol pre formáciu 4-6-0, pričom vysunutého Ondreja Dudu využil ako „falošnú deviatku“ (false nine). Ovplyvnilo to nejako taktický plán Írska?
  5. Čo si myslíte o výkone Slovenska a môže o mesiac poraziť vo finále Severné Írsko?

Rob O’Hanrahan (Sports Joe)

  1. Išlo o jeden z najlepších výkonov Írska na ihrisku súpera, na aké si pamätám, obzvlášť v súťažných zápasoch. Bolo veľmi pevné v defenzíve, v dlhých intervaloch dominovalo a vytvorilo si veľa šancí. Nemalo iba šťastie, aby dalo gól a vyhralo. V predĺžení to vyzeralo tak, že práve Írsko to chce rozhodnúť a Slovensko iba čakalo, kým sa to celé skončí. Pre mňa ako írskeho fanúšika bolo veľmi zvláštne sa na to pozerať.
  2. Stephen Kenny dokázal írsky štýl hry posunúť počas dvoch reprezentačných zrazov viac, ako sa to hociktorému predošlému trénerovi podarilo za posledných dvadsať rokov. Od roku 1994 sa Írsko kvalifikovalo na tri vrcholové turnaje a v jednom z nich ich súperi úplne zničili, a to na Eure 2012. Chce, aby tím hral aktívne, mal loptu v moci a vnútil svoju hru súperovi, nie opačne. V kádri sa objavilo niekoľko šikovných mladých hráčov, ktorých Kenny trénoval aj v 21-tke, napríklad Aaron Connolly a Adam Idah. Tí však mali v noci pred zápasom pozitívne testy na COVID-19 a vypadli zo súpisky. Írsko by však pod Kennym mohlo dosiahnuť veľa, ak mu na to teda poskytnú čas.
  3. Bolo to frustrujúce. Ak by ju nekopol tak výborne, ako sa mu to podarilo

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie