Denník N

Majú 19 pacientov s COVID-19 a už odkladajú plánované operácie. Situácia sa zhorší, chceme byť na to pripravení

Martin Paulo (vľavo) a Peter Kizek. Foto - UNLP
Martin Paulo (vľavo) a Peter Kizek. Foto – UNLP

V Univerzitnej nemocnici v Košiciach majú aktuálne 19 pacientov s koronavírusom, vedenie sa však pripravuje na oveľa väčší nápor. Preto tak skoro rozhodli o odložení plánovaných zákrokov.

Infekčné oddelenie v Univerzitnej nemocnici v Košiciach je zaplnené na zhruba 60 percent. Momentálne majú 19 pacientov s COVID-19. Začiatkom týždňa nemocnica ohlásila, že ruší plánované operácie. S ostatnými nemocnicami v meste rokuje o spolupráci.

V rozhovore odpovedajú Martin Paulo, výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť, a výkonný riaditeľ pre vedu a výskum Peter Kizek.

Hovoria:

  • prečo tak skoro zastavili plánované operácie,
  • ako používajú nové antigénové testy,
  • ako budú spolupracovať s inými nemocnicami a
  • ako využijú znalosti z prvej vlny.

Situácia na Slovensku sa zhoršuje, aká nálada je u vás v nemocnici?

Martin Paulo: Nálada je dobrá. V prvej vlne aj teraz sme jedna z najlepšie pripravených nemocníc. Zatiaľ únavu a vyčerpanie u zdravotníkov neevidujeme. Dočasne sme prerušili výkon plánovaných operácií, a tak sme čiastočne odbremenili zdravotníkov. Tento týždeň ich presúvame na oddelenia, ktoré sú viac vyťažené, lebo im pribúdajú pozitívni pacienti alebo tí s podozrením na COVID-19.

Budú zdravotníci, ktorí doteraz robili inú prácu, vedieť vypomôcť na oddeleniach s pacientmi s COVID-19?

Paulo: Presunutý lekár bude pracovať pod dozorom špecialistu a bude mu pomáhať.

Peter Kizek: Počas prvej vlny sme si časť personálu – lekárov aj sestry – na tieto potreby zaškolili. Ešte v prvej vlne sme ich na niekoľko týždňov presunuli na oddelenia, kde bude ich pomoc najviac potrebná. Počas prvej vlny sa zapracovali a teraz z toho vieme čerpať.

Sú zdravotníci ochotní pomáhať na infekčných oddeleniach?

Paulo: Máme dostatok ochranných pracovných pomôcok. Lekári sú v nich naučení pracovať a starať sa o pacientov. Zatiaľ sa nám nestalo, že by sa zdravotník nakazil od pacienta. Na zdravotníkoch, ktorí sú takto presunutí, nestojí chod oddelenia. Ale ak by niekto vypadol, lebo by bol chorý alebo sa staral doma o dieťa, tak ho vedia nahradiť. Pracovali by pod dozorom špecialistov z daného oddelenia.

Tento týždeň ste ohlásili zrušenie plánovaných zákrokov. Hospitalizovaných máte však len 16 pacientov. Prečo ste tak skoro zastavili plánované operácie?

Paulo: Pacientov je už medzičasom 19 a dvaja sú na umelej pľúcnej ventilácii. Doteraz sme všetky kroky realizovali narýchlo. Teraz sme pocítili potrebu nadbehnúť si nejaký čas. Keď sa situácia skomplikuje, budeme pripravení. Všetky indície ukazujú, že sa situácia zhorší. Obmedzili sme operácie, ktoré sa dajú odložiť bez toho, aby to ohrozilo zdravie a život pacientov. Problém je najmä s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie