Denník N

High 5ive: Keď už má tú Nobelovku, prečítajte si aspoň jednu jej báseň

Lousie Glücková na obálke zbierky Vidiecky život (Skalná ruža).
Lousie Glücková na obálke zbierky Vidiecky život (Skalná ruža).

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

Vitajte v novom vydaní High 5ive. Čaká na vás: Dotyk s najlepšou poéziou. Najobľúbenejšia kniha odohrávajúca sa na Slovensku. Harfa a gitara, ktoré vás odnesú. Sir Attenborough a jeho návod na záchranu sveta. A reklamy Roya Anderssona, pri ktorých praská bránica.

*

Milan Kundera, Haruki Murakami, Margaret Atwoodová. To sú niektoré z mien, ktoré sa už dlhšie objavujú v predpovediach možných laureátov Nobelovej ceny za literatúru. A teraz: Louise… kto? Ruku na srdce – o americkej poetke a esejistke Louise Glückovej zrejme mnohí z vás doteraz nepočuli. Napravíme.

Hovorilo sa, že Švédska akadémia po škandáloch okolo ceny a minuloročnej búrlivej diskusii k laureátovi Petrovi Handkemu tentokrát pôjde „na istotu“. Ocenenie ženy a navyše poetky sa zdá byť potvrdením tejto tézy. Aj keď pre samotnú autorku môžu byť takéto špekulácie nepríjemné. Veď rozhodujúca má byť kvalita tvorby.

Tak vyskúšajte. Báseň Louisy Glückovej Prvý sneh pochádza z jej zbierky Vidiecky život (slovenské vydanie Skalná ruža, 2018). A keď už sme pri básnení – našu domácu cenu za poéziu Zlatá vlna 2020 práve získala poetka Eva Luka za svoju zbierku Jazver (Modrý Peter, 2019).

Foto – Mates / Artforum

*

Keďže cestovanie je momentálne obmedzené, literatúra môže poslúžiť aj ako virtuálny dopravný prostriedok. A to tak, že vás dostane do rôznych krajín. Ktorú knihu si však k príslušnej krajine vybrať? Dátoví analytici od NetCredit sa rozhodli zistiť najpopulárnejšie knihy, ktoré sa odohrávajú v jednotlivých krajinách sveta.

Zobrali si na to hodnotenia čitateľov z webu Goodreads a vytvorili vizualizácie literárnej mapy sveta. Nie každému musí, samozrejme, vyhovovať názor masy. Aj tak sa oplatí aspoň nazrieť na najobľúbenejšie diela, zasadené napríklad do Nikaraguy, Jamajky či Afganistanu. A čo Slovensko?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie