Denník N

Hľadá sa stavbár pre Národný futbalový štadión, možno nie poslednýkrát

Takto to na budúcom Národnom futbalovom štadióne vyzeralo koncom apríla. Foto N
Takto to na budúcom Národnom futbalovom štadióne vyzeralo koncom apríla. Foto N

Ministerstvo školstva chce zistiť, či je rozumné stavať veľký futbalový štadión za štátne podľa predstáv majiteľa Slovana Ivana Kmotríka.

Fanúšikovia, ale aj tí, ktorých futbal až tak nebaví, sa onedlho vyzbierajú na nový Národný futbalový štadión. Premiér Robert Fico sľúbil, že ho štát pomôže postaviť po tom, ako podnikateľ Ivan Kmotrík oznámil, že to sám, iba s 27-miliónovou pomocou od štátu, nezvláda.

Odvtedy prípravy na stavbu domovského štadióna pre Kmotríkov Slovan napredujú. Vo vestníku verejného obstarávania sa v piatok objavil oznam, že sa už hľadá firma, ktorá ho postaví.

Tak, ako predpokladal premiér, súťaž ráta so 45-miliónovou štátnou dotáciou.

U Kmotríka pokračujú po svojom

Zaujímavosťou je, že súťaž nevyhlásil štát, ale Kmotríkova firma s názvom „Národný futbalový štadión“. Ministerstvo školstva, pod ktoré spadá aj šport, pritom ešte presne nevie, ako to so štadiónom bude.

Teraz sa ešte len bude radiť so špeciálnym poradcom, ktorého si pre štadión najala. Je ním spoločnosť KPMG.

A čo hovorí na to, že Kmotríkova firma už začala hľadať stavbára pre štadión zo štátneho rozpočtu? „Národný futbalový štadión je separátna akciová spoločnosť, na ktorú štát nemá žiadny vplyv,“ odpísalo ministerstva školstva.

Znamená to zrejme toľko, že súkromný investor postupuje podľa svojho harmonogramu a až po tom, ako sa na ministerstve rozhodne, ako to bude so štadiónom, sa povie, či sa výsledky jeho tendra budú akceptovať.

Poradca povie, čo je adekvátny štadión

Koľko by mal taký futbalový štadión stáť, bude tiež skúmať KPMG.  „To nám ukáže výsledok štúdie uskutočniteľnosti. Predpokladáme, že doteraz vyčlenená dotácia 27 miliónov eur stačiť nebude, ale jednou z úloh poradcu bude odporučiť nám aj spôsob dofinancovania projektu. O dotácii rozhodla vláda, nie je to teda projekt iba ministerstva školstva,“ píše komunikačné oddelenie ministerstva.

Všetko však bude jasnejšie až po tom, ako sa na celý prípad pozrú odborníci z KPMG. Pravdepodobne poradia, či štát zadotuje práve taký štadión, aký dal naprojektovať Kmotrík. Navrhol mu ho jeho kamarát architekt Karol Kállay.

Takto štadión plánoval Kmotrík

  • Areál mal celý stáť asi 70 miliónov eur. Zahŕňal stavby na približne 54 000 metroch štvorcových.
  • Z toho väčšina peňazí, vyše 50 miliónov eur, sa mala investovať do štadióna. Z nich sa čakalo, že štát preplatí 27,2 milióna eur, najviac však 40 percent.
  • Futbalová časť bola rozplánovaná ako aréna s kapacitou okolo 21-tisíc miest. Tak to píše hlavný architekt štadióna Karol Kállay v štúdii o tom, ako štadión zasiahne životné prostredie.
  • Kmotríkovi vyčítali, že architektonický návrh si nevybral v súťaži, a teda nevedno, či nemohol byť krajší či lacnejší. S architektom sa Kmotrík pozná z detstva, a preto ho oslovil.
  • Návštevníci komplexu mali mať k dispozícii takmer tisíc parkovacích miest.
  • Okrem štadióna mali vzniknúť aj komerčné priestory. Kmotrík mal v pláne budovu s kancelárskymi priestormi a aj vyše 300 bytov. V minulosti tvrdil, že je skoro hovoriť detaily, podľa situácie na trhu vraj môže zopár poschodí ubrať.
  • Kmotrík plánoval aj „malé zariadenia cestovného ruchu“, teda pravdepodobne hotel.

Štát si preto vyslúžil kritiku, že chce dotovať niečo, o čo nesúťažili architekti, a tak nikdy nebude jasné, či štadión nemohol byť lepšie a lacnejšie vyriešený či krajší.

Tender vopred to môže urýchliť

KPMG môže na základe analýzy teoreticky štátu povedať, že pôvodný projekt môže byť neefektívnym míňaním peňazí.

Ďalší postup môže byť taký, že ministerstvo školstva po debate s poradcom preberie Kmotríkov koncept štadióna, budú sa zrejme môcť aj akceptovať výsledky verejného obstarávania, ktoré už naštartovala Kmotríkova akciovka. Ušetrí sa tak čas. Ak nie, všetko sa môže vrátiť na začiatok.

Isté je zatiaľ iba to, že dotovať sa bude len štadión. Štát neráta so stavbou komerčných objektov, ako je budova s bytmi, čo pôvodne plánoval súkromník.

Ako to so štadiónom vyzerá, sme sa pýtali aj Kmotríka. Povedal, že sa s nikým na ničom nedohodol a ak chceme poznať detaily, treba sa obrátiť na šéfa Národného futbalového štadióna, Pavla Komorníka. Reakciu zatiaľ nemáme.

Koľko budú platiť?

Štát bude musieť riešiť aj ďalšie čiastkové otázky okolo megainvestície. Napríklad to, koľko bude platiť Kmotríkov Slovan za užívanie nového domovského štadióna.

Pozemky pod budúcou arénou má v prenájme Kmotrík. Čo s tým či s inými záležitosťami okolo štadióna, budú riešiť zástupcovia viacerých inštitúcií.

„Len v polovici tohto týždňa prišla požiadavka z ministerstva ohľadom nominácie zástupcu mesta do pracovnej skupiny, ktorá sa bude venovať téme Národného futbalového štadióna,“ dozvedeli sme sa od hovorkyne mesta Bratislava Ivany Skokanovej.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie