Denník N

Hitler mal rád džiu-džicu. Bayern nebol dobrý chlapec nacizmu, bránil mi vo výskume, hovorí historik

Foto - Harald Langer, Kaufbeuren, www.xl-foto.de (archív Markwarta Herzoga)
Foto – Harald Langer, Kaufbeuren, www.xl-foto.de (archív Markwarta Herzoga)

Kým Benito Mussolini futbal zbožňoval a osobne sa postaral o to, aby Taliansko vyhralo majstrovstvá sveta, Josif V. Stalin a Adolf Hitler k nemu pristupovali pomerne ľahostajne.

Keď sa nemecký futbal vyrovnával s nacistickou minulosťou, Markwart Herzog bol jedným z najdôležitejších historikov. Spolu s ďalšími, napríklad Nilsom Havemannom, vydali desiatky brožúr a štúdií o zapojení nacistov do futbalu.

V špeciálnom vydaní Ofsajdu Herzog rozpráva aj o tom, ako tréner Sepp Herberger zachraňoval futbalových reprezentantov pred takmer istou smrťou, či prečo mu Bayern Mníchov bránil vo výskume. Chcel totiž vyvrátiť presvedčenie klubu, že Bayern bol počas Tretej ríše „ten dobrý“.

Dokázal sa podľa vás nemecký futbal dostať zo svojej nacistickej minulosti?

Od začiatku tohto tisícročia sa začal futbalový zväz DFB stavať k svojej histórii v rámci Tretej ríše čelom. V roku 2005 historik Nils Havemann zverejnil excelentnú prácu o DFB počas nacistickej éry. Krátko po tom DFB požiadala futbalové kluby, aby Havemannovu prácu podporili a začali s vlastným výskumom.

V nasledujúcich rokoch vyšlo viacero kníh o nemeckých futbalových kluboch počas nacistickej éry. Týkalo sa to napríklad Schalke 04 Gelsenkirchen, 1. FC Kaiserslautern, Herthy Berlín, Eintrachtu Frankfurt, TSV München von 1860 či Alemannie Aachen. Na mnohých z nich som pracoval aj ja a nikdy som sa nestretol s odporom žiadneho futbalového klubu, teda až na jednu výnimku. Všetky športové kluby, ktorých históriu počas nacistickej éry som skúmal, ma podporovali.

Tou výnimkou bol vraj Bayern Mníchov. V minulosti ste napísali, že kluboví historici sa snažia prepísať históriu a vytvoriť hrdinský príbeh klubu počas nacistickej éry, hoci realita bola iná.

Áno, Bayern Mníchov je výnimkou, ktorú som spomenul. Iba pár dní po tom, ako Nemecko kapitulovalo, začal Bayern tvrdiť, že bol obeťou nacizmu. Darilo sa mu to s veľkým úspechom. Až donedávna mnohé médiá verili, že klub mal špeciálnu „morálnu“ úlohu, a to v protiklade s inými futbalovými klubmi. Ešte aj dnes si v klubovom múzeu (tzv. „FC Bayern Erlebniswelt“) v Allianz Arene môžete prečítať, že tento klub bol jedným z „dobrých chlapcov“ počas nacistickej éry. To sa však zmenilo, keď som zistil, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

2. svetová vojna

Ofsajd

Politika a európsky futbal

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie