Denník N

Lieči najťažšie prípady s COVID-19: Keď sa nevedia nadýchnuť, prepadá ich strach, že zomierajú

Anestéziológ Oto Hloža pracuje v trenčianskej nemocnici od roku 2009. Foto – archív O. H.
Anestéziológ Oto Hloža pracuje v trenčianskej nemocnici od roku 2009. Foto – archív O. H.

Anestéziológ opisuje, čo prežívajú pacienti s koronavírusovým zápalom pľúc, ktorým ide o život, a ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu. V rozhovore vysvetľuje, či majú šancu, že budú znova normálne fungovať.

Lekár Oto Hloža z Fakultnej nemocnice Trenčín sa od prvej vlny pandémie stará aj o pacientov s najťažším zápalom pľúc napadnutých koronavírusom. Doposiaľ tam prežil jeden pacient, ktorý musel byť napojený na umelú pľúcnu ventiláciu, lebo nedokázal dýchať sám.

V rozhovore sa dočítate

  • ako funguje umelá pľúcna ventilácia;
  • ako dokáže pomôcť, ale aj ublížiť;
  • ako pacienti znášajú, keď nemôžu hovoriť a nemohúci ležia v nemocnici;
  • ako s nimi lekári a sestry komunikujú o najbežnejších potrebách;
  • načo sú štátu stovky pľúcnych ventilácií, keď chýbajú lekári na ich obsluhu.

Čo prežíva pacient, keď ho už musíte napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu?

Keď napájame pacientov, je to už naozaj vážny stav. Pľúca majú natoľko postihnuté infekciou koronavírusu, že ich vlastné dýchanie nestačí dostatočne okysličovať krv a orgány v tele, nemajú dostatok kyslíka a mohli by sa udusiť.

Je to bolestivé alebo skôr nepríjemné? Prepadá takého pacienta panika, že sa nedokáže poriadne nadýchnuť?

Pacienti pred napojením na ventiláciu cítia, že sa nevedia nadýchnuť, že majú nedostatok kyslíka. Samozrejme, trpia. Potrebujú preto pomoc ventilátora, ktorý im pomôže dýchať. Je to naozaj veľmi nepríjemný stav najmä psychicky a emocionálne. U nás všetkých pacientov pred napojením uvádzame do umelého spánku. Musíme im zaistiť dýchacie cesty kanylou, ktorú im zasunieme do priedušnice, cez ktorú ich napojíme na prístroj. To by normálne človek pri vedomí netoleroval, preto ich uspávame. Treba však povedať, že v extrémnych prípadoch u časti pacientov, ktorí sa k nám dostávajú, nedostatok kyslíka spôsobuje, že veľmi rýchlo upadajú do bezvedomia. A v bezvedomí niekedy už nevnímajú, že ich napájame na pľúcnu ventiláciu.

Spomínali ste, že stav, keď už potrebujú napojiť na ventiláciu, je spojený s emocionálnym vypätím. Ako to pociťujú? Boja sa, že umierajú?

Áno, presne tak. Keď sa človek dusí z nejakého dôvodu, či už je to ťažký zápal pľúc alebo čokoľvek iné, je to jeden z najnepríjemnejších pocitov, aký človek môže zažiť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie