Denník N

Česko je na tom rovnako ako Taliansko na jar. Len na to príde až o dva týždne

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Autor je editorom vedeckej rubriky českého Deníka N

„Asi nechceš, aby som nadával, však?“ odpovedal som v stredajšom podcaste Studia N kolegovi Filipovi Titlbachovi na otázku, čo znamená 4457 pozitívne testovaných za jeden deň.

Nebol to vopred pripravený vtip, vyhŕkol som to spontánne. No doba vtipkovania sa nateraz skončila, ide do tuhého. Veď napokon, číslo 4457 je už len históriou; deň potom už to bolo 5335, v piatok dokonca 8618.

Na jar sme v Česku sledovali správy zo severného Talianska, neskôr z Veľkej Británie, Španielska a ďalších krajín, kde epidémia nadobudla veľmi vážne rozmery.

Vypočuli sme si svedectvá vyčerpaných lekárov, príbehy o drastickom rozhodovaní, koho zachrániť a koho nie, pretože na všetkých sa dostať nemôže.

Bežnou reakciou bol okrem úľaku a súcitu aj údiv – ako k tomu môže dôjsť v bohatých európskych krajinách v 21. storočí?

V týchto dňoch sa deje to isté u nás v Česku, a prevládajúcou reakciou je stále ten istý údiv, ak nie vyslovene popieranie reality.

Česko má najvyššie denné prírastky pozitívne testovaných v celej Európskej únii, predbehli sme omnoho ľudnatejšie krajiny. Navyše existujú dobré dôvody veriť, že oficiálne čísla neopisujú celú realitu, a že situácia je ešte horšia.

Žiadna veľká veda

Počet prípadov ochorenia COVID-19 teraz narastá všade v Európe. Hlavným dôvodom je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre, Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie