Denník N

Roland Garros, 13. deň: Prvý zápas sledoval Vajda náhodou ako divák. Špeciál o rivalite Djoković – Nadal

Novak Djoković (vľavo) a Rafael Nadal sa stretnú už 56. raz. tasr/ap
Novak Djoković (vľavo) a Rafael Nadal sa stretnú už 56. raz. tasr/ap

Dobrý deň,

vytúžené finále sa stalo skutočnosťou. Tenisoví fanúšikovia sa tešia na najatraktívnejší zápas od minuloročného Wimbledonu.

Odkedy Novak Djoković zdolal na londýnskej tráve Rogera Federera 13:12 v tajbrejku piateho setu, čakalo sa na ďalšie grandslamové finále medzi hráčmi veľkej trojky. Vraciame sa ku klasike: Nadal – Djoković.

Dnešný súhrn je špeciál, v ktorom sa venujeme rivalite Nadala s Djokovićom.

  • Dozviete sa, ako ich prvý vzájomný zápas pred 14 rokmi zmenil život nielen Djokovićovi, ale aj jeho slovenskému trénerovi Mariánovi Vajdovi.
  • Vysvetlíme, prečo jarný Paríž vyhovuje Nadalovi, no jesenný Djokovićovi. Dôležité čísla sú deväť centimetrov a štyri kilometre za hodinu, o ktoré je Španiel menej nebezpečný ako vlani.
  • V texte nájdete aj očakávania dvojnásobného grandslamového finalistu Miloslava Mečířa, ktorý pre Denník N zhodnotil oboch veľkých súperov.

Mužské finále sa hrá v nedeľu od 15.00, ženské v rovnakom čase v sobotu. Vysiela Eurosport a napríklad aj ČT2.

Súhrn Roland Garros prinášame každé ráno počas trvania tohto grandslamového turnaja a posielame ho aj e-mailom.


Všetko sa začalo v máji 2006. Nadal bol už svetová dvojka, ale mal za sebou ešte len jeden titul na Roland Garros a nebolo vôbec isté, či niekedy zosadí suveréna Rogera Federera z pozície svetovej jednotky, na ktorej Švajčiar vydržal nepretržite viac ako štyri roky – od 2. februára 2004 do 17. augusta 2008.

Pri obhajobe titulu narazil vo štvrťfinále na Novaka Djokovića, 71. hráča sveta. Osemnásťročný Srb bol neznámy pre väčšinu fanúšikov, vrátane slovenského trénera Mariána Vajdu.

Ten sa ocitol na Roland Garros úplnou náhodou. Trénovať už nechcel, po rokoch cestovania s Dominikom Hrbatým a Karolom Kučerom mal toho plné zuby. Jeho vtedy jedenásťročná dcéra Natália však ešte nikdy nebola v Paríži a Vajda jej ho chcel ukázať.

Keď ho oslovila jedna agentúra, či by sa nepozrel na mladého balkánskeho tenistu, povedal si, že za to nič nedá. Vajda videl zápas s Nadalom a na ďalší turnaj do Hertogenboschu už cestoval ako Djokovićov tréner.

Spolupráca mu časom priniesla pozíciu najúspešnejšieho trénera modernej histórie, no na začiatku aj nervy. Hoci Vajda vyzerá, že ho nič nerozhodí, na prvom spoločnom grandslame US Open počas tréningu poodpaľoval Djokovićovi všetky loptičky preč z kurtu, pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Roland Garros

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie