Denník N

Chcel ho Bayern, teraz strieľa góly v Ťahanovciach: Dedinský futbal je vďačnejší

Roman Jurko v drese Košíc. Foto - TASR
Roman Jurko v drese Košíc. Foto – TASR

Bol to vyrovnaný zápas, v ktorom šlo obom o historický úspech. Slovenskí futbalisti do 19 rokov hrali v roku 2002 na majstrovstvách Európy o bronz proti Írsku. Za stavu 1:1 vybehol na trávnik Roman Jurko, ktorý vystriedal Filipa Šeba.

Bol to práve Jurko, kto na štadióne v nórskom Osle strelil víťazný gól Slovenska na 2:1. „Nebohý Ďuro Halenár mi v 75. minúte sklepol loptu a z 25 metrov som ju poslal priamo do šibenice,“ spomína Jurko na slávny moment.

Zisk bronzu je dodnes jedinou veľkou medailou pre slovenský futbal. Tím zaň dostal štátne vyznamenanie a viacerých hráčov čakali úspešné kariéry.

Jurko, kedysi veľký košický talent, s profesionálnym futbalom skončil v 31 rokoch. Dnes má 37 a širšej verejnosti dal o sebe naposledy vedieť pred troma rokmi, keď hral za Medzev.

Klub zo štvrtej ligy v slovenskom pohári šokujúco vyradil AS Trenčín z najvyššej súťaže. Medzev zvíťazil 1:0 a Jurko strelil v tretej minúte jediný gól.

Košičan v uplynulých rokoch vynikal vo viacerých nižších súťažiach, aj teraz je najlepším strelcom štvrtoligových Ťahanoviec.

Nemohol však so svojím talentom vo futbale dokázať viac?

Bayern mu otvoril oči

„Samozrejme, vždy sa dá dosiahnuť viac a niektoré veci som mohol urobiť inak. Na druhej strane nič neľutujem, pretože som konal podľa najlepšieho svedomia,“ rozhovorí sa v telefóne Jurko.

Povzdychne si najmä pri spomienke na to, ako mu dvakrát ušiel životný prestup. „Prvý raz v roku 2000, keď prišiel s ponukou Bayern Mníchov, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie