Denník N

Ali sa pri Frazierovi dostal najbližšie k smrti. Zdolal ho ako prvý

Na archívnej snímke z 1. októbra 1975 deviate kolo boxerského zápasu medzi vyzývateľom Joeom Frazierom a Muhammadom Alim (vpravo) vo filipínskej Manile. Foto - archív tasr/ap
Na archívnej snímke z 1. októbra 1975 deviate kolo boxerského zápasu medzi vyzývateľom Joeom Frazierom a Muhammadom Alim (vpravo) vo filipínskej Manile. Foto – archív tasr/ap

Keď Ali zapaľoval oheň pri otvorení letnej olympiády v Atlante 1996, Frazier povedal novinárom, že by ho rád doň sotil.

S Muhammadom Alim sa dlhé desaťročia nenávideli, hoci si navzájom pomohli k statusu legendy. Joe Frazier bol svetovým šampiónom v ťažkej váhe takmer tri roky – od februára 1970 do januára 1973.

Vtedy ho porazila ďalšia ikona boxu – George Foreman.

„Frazier na vás vyletel, ako keby sa z neho parilo. Ak ste ho náhodou trafili, páčilo sa mu to. Ak ste ho zrazili na podlahu, iba ho to poriadne rozčúlilo,“ spomínal Foreman.

Trojica Ali, Foreman a Frazier patrila k najväčším hviezdam éry prezidenta Richarda Nixona. Do histórie boxu sa zapísali všetky tri súboje Aliho s Frazierom, v tom prvom dokonca Frazier zvíťazil. Bol vôbec prvý, komu sa to podarilo.

„V ringu bol Frazier býkom, ktorý nepotreboval červenú farbu. Nemusel ho nikto provokovať, aby vyštartoval proti súperovi s hlavou dole a s päsťami, ktoré pripomínali ostré rohy a aj robili podobnú škodu. Jeho filozofia, že musíte najskôr trest absorbovať, aby ste ho potom mohli poriadne rozdávať, definovala Frazierovu boxerskú kariéru aj život,“ napísal novinár ESPN Mike Sielski.

Inšpiroval Stallona

Frazier vyrastal s ďalšími jedenástimi súrodencami v meste Beaufort v Južnej Karolíne, rodičia pracovali ako farmári. Vyrastali v chatrči, občas nemali čo jesť a museli sa vyrovnať aj s rasizmom.

„Bielemu mužovi alebo bielej žene – a hlavne žene – ste sa nemohli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ring

Príbehy najvýznamnejších boxerov histórie.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie