Denník N

Manuál ruského špióna, ktorý chodil do Sadu Janka Kráľa: Pošli správu cez satelit, príde odmena

Mŕtva schránka v lese, tajné stretnutia po Európe a podporná sieť agentov GRU: prípad špióna Martina Möllera ukazuje, ako funguje svet ruskej špionáže.

Rakúsky dôstojník Martin Möller si ešte raz skontroloval trojmiestny kód, podľa ktorého vedel, na aký satelit má poslať zašifrovanú správu.

Tak, ako ho to naučil Juri, jeho ruský riadiaci dôstojník ruskej vojenskej rozviedky (GRU). Dôkladne ho vycvičil, ako sa spojiť s ruskými vojenskými satelitmi Strela-3, keď sa budú pohybovať nad strednou Európou.

A mohol poslať správu – či už z Rakúska, kde pôsobil ako plukovník miestnej armády, alebo zo Slovenska, kde sa s ruskými špiónmi cítil komfortne a rád sa s nimi stretával v Bratislave alebo na Štrbskom plese v Tatrách.

Martin Möller bol spokojný. Znovu mal pre Rusov mimoriadne cenné informácie a bol si istý, že si to všimne aj ruská vojenská rozviedka. A potom náležite finančne ohodnotí.

Ako plukovník spriatelenej armády – Rakúsko je neutrálnou krajinou – sa zúčastňoval na podujatiach NATO. V tomto prípade sa vďaka pozvánke od spojencov dostal k detailným informáciám,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Otrava Skripaľa

Ruskí špióni

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie