Denník N

Kde sú ohniská nákazy a koľko ľudí sa nakazilo v divadle či reštaurácii? Nevie to Sulík a verejnosť už vôbec nie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak nie sú dáta, ľudia nemusia veriť opatreniam, a tak sa môžu minúť účinkom, hovorí bývalý šéf analytikov na ministerstve zdravotníctva.

Kde sú ohniská nákazy a koľko ľudí sa nakazilo v divadle? To je otázka, ktorú kládli umelci pred niekoľkými dňami po obmedzení počtu divákov a v nedeľu sa na to počas rokovania Ústredného krízového štábu spýtal aj minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík.

Líder vládnej strany vyhlásil, že odborníci nemajú dáta, kde sa ľudia najčastejšie nakazili koronavírusom. Zatváranie reštaurácii bez týchto údajov preto označil za „strieľanie od pásu“.

Vzápätí prišla Sulíkova kritika od premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) a ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Obaja presviedčali, že dáta na pandemickej komisii v sobotu aj na krízovom štábe v nedeľu k dispozícii mali, len tam nebol Sulík, a tak o tom nevie.

Čo vieme a čo nevieme?

O detailoch tohto sporu vo vládnej koalícii si povieme neskôr, zamerajme sa najprv na to, na čo sa Sulík pýta, a pridajme ešte jednu otázku. Má štát dostatok informácií o šírení COVID-19? A má verejnosť vrátane tej vedeckej dostatok údajov, aby dokázala situáciu kriticky posúdiť a prípadne aj pracovať s informáciami?

Premiér, minister práce aj hlavný hygienik Ján Mikas presviedčajú, že sa pri rozhodovaní

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie