Denník N

Majitelia previedli na klub dlhy, Pogbu nepustia pre marketing, hromží fanúšik Manchestru United

oto N – Pavel Bielik
oto N – Pavel Bielik

Pripomína mi to hokejový New York Rangers: slávna história, fantastická aréna, drahé vstupenky aj merch, ale Stanleyho pohár vyhrali naposledy v roku 1994, hovorí Marek Cocher, zakladateľ portálu Devilpage.cz, česko-slovenskej fanúšikovskej stránky Manchestru United.

Manchester United stagnuje posledných sedem rokov. Ligu vyhral naposledy v sezóne 2012/2013 ešte pod sirom Alexom Fergusonom. Ole Gunnar Solskjaer, ktorý tím vedie od odchodu Josého Mourinha v roku 2018, je už štvrtým manažérom v novej ére.

Počas letného prestupového okna získal záložníka Donnyho van de Beeka, na rok prišiel útočník Edinson Cavani, súčasťou kádra sa stal aj 27-ročný obranca Alex Telles a 18-roční mladíci Facundo Pellistri a Amad Diallo Traoré.

Celkovo minul klub na letné prestupy približne 84 miliónov eur, čo je menej ako Manchester City, Chelsea či Tottenham. Pre frustráciu fanúšikov musel klub zvýšiť ochranu pred domom viceprezidenta klubu Eda Woodwarda.

Manchester United má po troch zápasoch novej sezóny Premier League tri body, naposledy zahanbujúco prehral 1:6 s Tottenhamom Hotspur. Bývalý hráč Patrice Evra potom povedal, že niektorí ľudia by si zaslúžili poriadnu facku.

V rozhovore sa dozviete:

  • či Manchester stratil ambíciu byť medzi najlepšími na svete,
  • prečo nepriviedol posily, ktoré si vyhliadol,
  • prečo si bude Paula Pogbu vždy chrániť,
  • že marketingovo žije ešte z úspechov za čias Fergusona,
  • že Solskjær musí vyhrať trofej.

Pre fanúšika United musia byť posledné dni frustrujúce. Ste spokojný s prestupovým obdobím? 

Na jednej strane som rád, že sa klub zameral na mladých talentovaných hráčov, ale očakával som viac vzhľadom na progres, ktorý United zaznamenal za posledné mesiace, keď sa dostal do Ligy majstrov. Ole Gunnar Solskjær viackrát vyhlásil, že očakáva posily. Fanúšikovia sú sklamaní, no pre pandémiu klub stratil veľa finančných prostriedkov a doplatil na to.

Pre koronu údajne príde do konca roka o približne 150 miliónov eur, teda viac ako ktorýkoľvek iný klub z Premier League. Sú tieto čísla dôvodom, prečo je na prestupovom trhu opatrný? 

Určite to malo veľký vplyv na správanie sa pri prestupoch, problém sa však začína inde. Keď americká rodina Glazerovcov odkúpila Manchester United v roku 2005, previedla na jeho účet všetky svoje dlhy, a preto teraz klub

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Euroligy

Premier League

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie