Denník N

Pomôže nám už iba lockdown, môže zomierať sto ľudí denne, hovorí šéf Českej lekárskej komory

Lekári v špeciálnych ochranných odevoch stoja pri pacientovi s ochorením COVID-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti v pražskej Nemocnici na Bulovke. Foto - TASR/AP
Lekári v špeciálnych ochranných odevoch stoja pri pacientovi s ochorením COVID-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti v pražskej Nemocnici na Bulovke. Foto – TASR/AP

Pokiaľ sa nám epidémiu COVID-19 nepodarí zabrzdiť, tak o dva až tri týždne môže zdravotníctvo pokojne skolabovať, vraví Milan Kubek.

Väčším problémom ako chýbajúce lôžka bude v súčasnej kríze COVID-19 v Česku nedostatok zdravotníkov, tvrdí prezident Českej lekárskej komory Milan Kubek. Za týždeň sa počet aktívnych prípadov infikovaných koronavírusom medzi lekármi zdvojnásobil na takmer tisíc.

Česká vláda v pondelok večer prijala nové opatrenia (zatvorenie škôl, reštaurácií a barov, zákaz zhromažďovania nad šesť osôb), no Kubek ešte predtým hovoril, že epidémiu v krajine momentálne zastaví len lockdown.

„Čím skôr príde, tým menej ľudí zbytočne zomrie a tým kratšie bude trvať,“ hovorí.

Ako tieto dni české zdravotníctvo zvláda koronavírusovú krízu? 

Treba si uvedomiť, že naše zdravotníctvo je dlhodobo podfinancované. Aj za normálnych okolností je bežná starostlivosť zabezpečovaná iba za cenu porušovania a obchádzania zákonníka práce. Lekári majú oveľa viac nadčasov, ako to povoľuje zákon. Samozrejme, teraz je situácia úplne iná. Počty infikovaných rýchlo rastú a úmerne tomu stúpajú aj počty hospitalizovaných. Mám tu pred sebou tabuľku, podľa ktorej v piatok 4. septembra ležalo v nemocniciach 197 ľudí s COVID-19, z toho 50 bolo vo vážnom stave. V piatok 9. októbra to už bolo 2085 pacientov a 408 vo vážnom stave.

To je vysoký nárast za mesiac… 

Je to obrovský nárast. A ruka v ruke rastie aj počet infikovaných a chorých zdravotníkov. Aktívny počet infikovaných – nerátame tých, ktorí sa už vyliečili – bol 1. septembra 63 lekárov, 10. októbra 977 lekárov. Znepokojivé je, že v priebehu ostatného týždňa sa počet takmer zdvojnásobil. U zdravotných sestier pribudlo za týždeň 848 prípadov. To sú obrovské čísla. Môžeme špekulovať, či sa poskytovanie zdravotnej starostlivosti zrúti preto, lebo nebudú lôžka, alebo preto, lebo nebude personál. V každom prípade je situácia veľmi vážna. Pokiaľ sa nám epidémiu nepodarí zabrzdiť nejakými razantnými opatreniami, pre ktoré sa používa slovo lockdown, tak za dva až tri týždne môže zdravotníctvo pokojne skolabovať. Už niekoľko dní dochádza k obmedzovaniu plánovaných výkonov a operácií. Nemocnice neprijímajú objednaných pacientov, aby mali kapacitu pre pacientov s koronavírusom, ako aj pre iné urgentné stavy, pretože okrem koronavírusu sú tu stále aj iné závažné choroby.

Ako by taký kolaps zdravotníctva v Česku mohol vyzerať?

Samozrejme,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie