Denník N

Nová šéfka domova seniorov Názlerová: Chcem byť príkladom toho, že kto môže, pomôže

Renáta Názlerová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Renáta Názlerová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Od začiatku októbra vedie domov sociálnych služieb (DSS) v Pezinku, ktorý bol počas prvej vlny jedným z najväčších ohnísk nákazy.

Slováci ju roky poznajú z televíznej obrazovky, kde bola jednou z hlavných tvárí relácie Súdna sieň. Renáta Názlerová (52) má skúsenosti aj ako mediátorka či novinárka. Počas prvej vlny pandémie zverejnila svoje telefónne číslo a vyhradila si čas na rozhovory s osamelými seniormi. Teraz povedie Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov Pezinok.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • ako je zariadenie pripravené počas druhej vlny pandémie,
  • prečo sa rozhodla uchádzať o pozíciu šéfky domova pre seniorov,
  • ako chce chrániť duševné zdravie klientov,
  • či sa plánuje vrátiť na televíznu obrazovku.

Od októbra vediete domov sociálnych služieb v Pezinku, ktorý bol počas prvej vlny jedným z najväčších ohnísk nákazy. Prečo ste sa rozhodli uchádzať o túto pozíciu?

Pretože ma irituje, akým spôsobom sa správa veľmi veľa ľudí. Máme v spoločnosti vážny problém, vynášať súdy a kritizovať vie naozaj každý. Rovnako tak sa aj nečinne prizerať. Súčasná situácia mi nie je ľahostajná, a tak som si povedala, že telefonovať osamelým seniorom počas prvej vlny bolo síce pekné, ale ak sa mi nepáči, čo robia iní, urobím pravý opak a budem pomáhať. Pevne verím, že to bude príkladom aj pre iných a že sa v rámci svojich možností tiež pokúsia urobiť niečo pre vec.

Povedali ste, že vás irituje správanie niektorých ľudí, čo konkrétne?

Iritujú ma všetky príspevky typu ako „rúško je strata slobody“ alebo že pri očkovaní budeme všetci začipovaní či pri výtere z nosa sa narušujú mozgové blany. Problémom je, že ľudia nie sú schopní kriticky prijímať informácie – nepozrú sa na zdroje, neuvažujú kriticky, že sú to bludy. Zdá sa mi tiež, že pre veľa ľudí je zaujímavé byť teraz kritikmi. Opatrenia ako dezinfikovať si ruky, nosiť rúško či udržať si odstup sú momentálne jediné spôsoby, ako sa chrániť, žiadny iný postup zatiaľ nebol vymyslený. Aj to ľuďom robí problém. Chcem byť teda príkladom toho, že kto môže, nech pomôže.

Nemáte zdravotnícke vzdelanie ani vzdelanie v oblasti sociálnych služieb. Cítite sa napriek tomu dostatočne kompetentná robiť túto prácu? 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie