Denník N

Do kampane v USA vstúpil zmarený únos guvernérky. Mala by ďakovať, odkazuje jej Trump

V Michigane ešte na jar prebiehali protesty proti epidemiologickým opatreniam. Chodili na ne aj ľudia so zbraňami, ktorí nesúhlasili s konaním guvernérky Gretchen Whitmerovej. Foto - TASR/AP
V Michigane ešte na jar prebiehali protesty proti epidemiologickým opatreniam. Chodili na ne aj ľudia so zbraňami, ktorí nesúhlasili s konaním guvernérky Gretchen Whitmerovej. Foto – TASR/AP

Pripomína to zápletku z akčného filmu. V miestnosti v Michigane sedí skupina mužov. Do suterénu sa dostali cez padacie dvierka schované pod kobercom. Diskutujú o šikane zo strany štátu a ozbrojenom odpore, no ešte predtým museli odovzdať svoje mobily, aby si stretnutie nikto nenahrával.

Ani tieto opatrenia nepomohli. Medzi mužmi totiž bol aj informátor FBI, ktorá členov skupiny sledovala už niekoľko mesiacov.

Informátor síce odovzdal svoj telefón, no od FBI má iné nahrávacie zariadenie, vďaka čomu sa agenti dozvedia o plánoch na zvrhnutie politikov, ktorí porušujú americkú ústavu.

Skupina chlapov zrejme mala na mysli hlavne obmedzenia počas pandémie koronavírusu. Jedným zo štátov, kde skupiny nahnevaných občanov ešte na jar protestovali proti opatreniam, bol aj Michigan. Terčom ich hnevu sa stala demokratická guvernérka Gretchen Whitmerová a medzi podporovateľov demonštrácií sa zaradil aj prezident Donald Trump.

Práve guvernérku Michiganu spomínali ako cieľ na svojom stretnutí. Začali plánovať únos, no ich zámer prekazila FBI, ktorá zverejnila aj detaily plánu.

Chceli ju uniesť a potrestať

Dejiskom protestov proti pandemickým opatreniam bolo na jar námestie pred sídlom michiganskej vlády a snemovne reprezentantov v meste Lansing. V apríli a máji sa tam zhromažďovali stovky ľudí, ktorí prenikli aj do budovy. Niektorí z nich mali zbrane.

O mesiac neskôr skupina mužov na tajnom stretnutí hovorí o tom, že dá dokopy aspoň dvesto ľudí a na budovu podnikne útok. Zároveň odtiaľ unesú guvernérku, ktorú považujú za tyranku. Postupne však prejdú k plánu, pri ktorom nebudú potrebovať toľko komplicov. Whitmerovú unesú z jej domu.

Po únose mal nasledovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie