Denník N

Stredné školy musia zo dňa na deň učiť online. Študentom už budú počítať absencie

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Stredné školy sa len v nedeľu dozvedeli, že zo dňa na deň musia začať učiť online. V prvej vlne bolo takmer 14 percent chudobných žiakov bez kontaktu s učiteľom.

Mnohí učitelia a riaditelia tušili, že stredné školy budú pri sprísňovaní opatrení prvé na rade. Aj tak ich však prekvapilo, keď sa v nedeľu dozvedeli, že študenti musia ostať doma. Prišlo to zo dňa na deň.

„Je to ešte len 24 hodín, odkedy to minister školstva na tlačovke oznámil,” pripomína stredoškolský učiteľ dejepisu Miron Breznoščák z Gymnázia Andreja Kmeťa v Banskej Štiavnici.

Stredné školy museli prejsť na dištančné vzdelávanie už od pondelka, platí to na neurčitý čas až do odvolania. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v nedeľu vyzval študentov, aby necestovali na internáty a ostali doma.

Kým v prvej vlne ministerstvo školstva odporúčalo učiteľom, aby boli zhovievaví a žiakov nezaťažovali, teraz Gröhling učiteľov vyzval, aby dištančné vzdelávanie brali seriózne. Odporučil im, aby si pripravili rozvrhy a učivo s vedomím, že online vyučovanie nebude len na pár dní, ale na dlhší čas. „Aby to nebolo len tak, že prvý týždeň budeme robiť len zopár úloh a budeme sa pripájať dobrovoľne,” povedal minister školstva.

Foto N – Tomáš Benedikovič

V nedeľu a v pondelok si tak učitelia robili webové porady, tvorili rozvrh pre žiakov, oslovovali rodičov a obnovovali linky z prvej vlny, cez ktoré sa pripájali na online hodiny. Na mnohých školách sa ešte v prvý deň v týždni študenti neučia a čakajú, kým učitelia pripravia rozvrh. Niektorí sa ešte museli zastaviť v škole po veci – najmä učebnice či zošity, e-mailom už študenti dostali prvé domáce úlohy.

To, či sa žiaci začnú riadne a naplno učiť už zajtra alebo až o týždeň, závisí od toho, ako sa ich škola pripravila na dištančné vzdelávanie počas leta a v septembri. Ak áno, dokáže škola vyučovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie