Denník N

Navaľného otravu EÚ potrestá sankciami. „Nemohlo to ostať bez reakcie,“ hovorí Korčok

Lukašenko sa drží pri moci najmä vďaka Putinovej podpore. On zase od neho odkukal nekonečné kandidovanie za prezidenta. Foto - TASR/AP
Lukašenko sa drží pri moci najmä vďaka Putinovej podpore. On zase od neho odkukal nekonečné kandidovanie za prezidenta. Foto – TASR/AP

Európski diplomati považujú Rusko za zodpovedné za pokus o vraždu opozičného lídra. Sankciami hrozia aj Lukašenkovi, ak nezmení postoj k demonštrantom.

Už v najbližších dňoch by mali diplomati EÚ pripraviť nové sankcie proti Rusku.

Potvrdil to podľa ČTK šéf českej diplomacie Tomáš Petříček po rokovaní ministrov v Luxemburgu. Ani jedna krajina podľa neho nebola proti.

EÚ tak reaguje na otravu Alexeja Navaľného chemickou zbraňou typu novičok. Ruského opozičného politika previezli v kóme zo Sibíri do Berlína, kde sa z otravy zotavil. Sám je presvedčený, že ho dal otráviť ruský prezident Vladimir Putin.

„Organofosfáty útočia na váš nervový systém ako DDoS útoky na počítač – to preťaženie vás zlomí. Nedokážete sa viac koncentrovať. (…) Môj najdôležitejší pocit: necítil som žiadnu bolesť, ale vedel som, že umieram,” spomínal Navaľnyj pre Spiegel na chvíľu pred tým, ako sa ocitol v kóme počas letu zo Sibíri do Moskvy.

V berlínskej klinike ho navštívila kancelárka Angela Merkelová.

Kremeľ podozrivý z pokusu o vraždu

Francúzsky aj nemecký minister zahraničných vecí ešte minulý týždeň navrhli potrestanie ľudí zodpovedných za Navaľného otravu. Ruský štát podľa nich neprejavil ochotu vysvetliť jeho pokus o zabitie, a preto ho považujú za zodpovedného.

Pokus o vraždu podľa Berlína a Paríža ohrozuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Otrava Skripaľa

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie