Denník N

Tomáš Tatar: Nechápal som, prečo ma tu tréneri ignorovali

Foto N – Pavel Bielik
Foto N – Pavel Bielik

Prečo by mal dnes mladý chlapec chcieť hrať na Slovensku hokej? To neviem ani ja, hovorí Tatar.

V minulosti ho ignorovali mládežnícki tréneri. Za posledných päť sezón bol však 4-krát najproduktívnejším Slovákom v NHL a v uplynulej sezóne aj hlavnou ofenzívnou hviezdou Montrealu Canadiens.

Kanadský tím však po reštarte ligy vypadol v 1. kole play-off s Philadelphiou 2:4 na zápasy. Stanleyho pohár napokon získali hráči Tampy Bay Lightning aj so slovenským obrancom Erikom Černákom.

V rozhovore ďalej hovorí:

  • prečo sú metódy na Slovensku úplne zle nastavené;
  • že talentovaní hráči sa musia rozliezť kamsi do sveta, aby uspeli;
  • prečo najvyššiu nemeckú ligu s našou ligou nemôžeme porovnávať;
  • prečo hráčov ako Erik Černák nevieme v Európe oceniť.

Napriek pandémii máte za sebou individuálne najlepšiu sezónu: prvýkrát v NHL ste získali až 61 bodov v základnej časti a stali ste sa aj najproduktívnejším hráčom Montrealu. Čím si to vysvetľujete?

Po odchode z Vegas Golden Knights, s ktorými sme sa v sezóne 2018/2019 dostali do finále play-off, si ma vzal Montreal, z čoho som mal obrovskú radosť. Hneď mi tam dali šancu, verili mi. Naša prvá formácia dostávala veľký priestor na ľade, ktorý som predtým v NHL nikdy nemal. Vegas mali vynikajúco poskladaný tím, ktorý fungoval celú sezónu, preto som, logicky, toľko šancí nedostával. Mnohí ma vtedy odpisovali, že na to nemám, takže motivácia dokázať sebe aj ostatným opak bola obrovská.

Na druhej strane v play-off Montreal vypadol už v 1. kole s Philadelphiou 2:4 a vy ste zaznamenali v desiatich zápasoch len dva góly. 

Už pri sérii s Pittsburghom sme boli veľkí outsideri, ale podarilo sa nám ho zdolať. S Philadelphiou sme taktiež hrali naozaj dobrý hokej, vytrápili sme ju a prestrieľali skoro v každom zápase. Trápilo nás však zakončenie. Keby sa našej formácii gólovo darilo viac, prejdeme aj cez nich, no celkový dojem z play-off je pozitívny.

Nezohrala úlohu aj psychika? NHL fungovala po reštarte v uzavretých bublinách v Toronte a Edmontone. Hráči prakticky stratili fyzický kontakt s okolitým svetom.

Určite. Práve mladí hráči odohrali výborné zápasy. Mnohí z nich nemajú ženy a deti, nemyslia na skorý návrat domov. Na starších to určite doľahlo viac.

Vedeli by ste si predstaviť, že by sa niečo také v novej sezóne vrátilo?

Uvidíme. Niečo budeme musieť vymyslieť, lebo situácia sa nezlepšuje. Zatiaľ sa hovorí o januári, no to ešte ukáže čas. Každopádne, hráči chcú hrať, diváci chcú hokej sledovať a aj majitelia urobia všetko pre to, aby sa liga začala.

V podcaste Boris a Brambor ste uviedli, že v reprezentácii ste sa ako outsider cítili až do 18-ky a že vás mládežnícki tréneri ignorovali zrejme aj s ohľadom na vašu postavu. A to ste dnes hviezdou NHL.

Štatistiky som na to mal a nikdy som nevedel pochopiť, prečo to tak je. Možno to bolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie