Denník N

Po pätnástich rokoch padol trest, sudkyňa Sabová to Kotlebovi zrátala za celú kariéru (odôvodnenie rozsudku)

Marian Kotleba na Špecializovanom trestnom súde. Foto - TASR
Marian Kotleba na Špecializovanom trestnom súde. Foto – TASR

Marian Kotleba bol v pondelok odsúdený za podporu a propagáciu hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd na štyri roky a štyri mesiace odňatia slobody. Prinášame detailné dôvody.

Už dvadsať rokov je najvýraznejšou tvárou slovenskej ultrapravice. Prvému stíhaniu za extrémistické prejavy čelil už v roku 2005. No prvý odsudzujúci verdikt si líder ĽSNS Marian Kotleba vypočul až teraz.

Špeciálny prokurátor Tomáš Honz, ktorý Kotlebu obžaloval, vyšiel v pondelok večer z pojednávacej miestnosti so zdvihnutými prstami v tvare symbolu „V“ a rozsudok nazval prelomový.

„Je to odkaz pre všetkých demokraticky zmýšľajúcich ľudí na Slovensku, že súdy a prokuratúra sa zastanú ľudí, ktorí sú obeťami extrémizmu, násilia, rasovej nenávisti, fašizmu, neonacizmu,“ vyhlásil Honz.

Video: Pozdrav „krásny biely deň“, nacistická móda aj predvolebné noviny. Súd zrátal Kotlebovi minulosť
Autori: Dušan Mikušovič, Martina Koník

Podľa prokurátora je rozsudok prelomový aj preto, lebo spolu s vlaňajším odsúdením Milana Mazureka či tohtoročným odsúdením člena ĽSNS Antona Grňa dáva generálnej prokuratúre nové zbrane pre druhý pokus o rozpustenie ĽSNS. Ako dodal Honz, ktorý sa o šéfa generálnej prokuratúry uchádza tiež, on sám by o takomto podaní premýšľal ako o jednej z prvých vecí vo funkcii.

Aby Kotlebu naozaj odsúdili, stratil poslanecký mandát a išiel naozaj do väzenia, musí rozsudok samosudkyne Špecializovaného trestného súdu Ruženy Sabovej ešte potvrdiť Najvyšší súd. Na Sabovej verdikte je zaujímavé, ako Kotlebovi pripomenula jeho minulosť aj ľudí, ktorými sa obklopuje, a zasadila to do kauzy šekov v sume 1488 eur.

Marian Kotleba v roku 2006 ako vodca Slovenskej pospolitosti. Foto – TASR

Pätnásť rokov stíhaní

Kotleba na pondelkovom pojednávaní zdržiaval vyhlásenie rozsudku, ako len mohol. Rečnil vyše osem hodín, počas záverečnej reči čítal názvy zákonov, ktoré predložil, aj obsah svojich vystúpení v parlamente, detailne citoval výsluchy svedkov a sem-tam ich komentoval. Sudkyňa Sabová mu za zdržiavanie pojednávania dokonca udelila 500-eurovú pokutu.

O čo mu išlo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie