Denník N

Kto má mať dáta? Predovšetkým Sulík!

Minister hospodárstva sa prebudil asi tak dve hodiny po dvanástej.

Autorka je podpredsedníčka PS

Už prakticky od marca upozorňujeme na to, že kľúčom k efektívnym opatreniam, ktoré nám pomôžu zachrániť ekonomiku a spoločnosť pred zhubnými dôsledkami krízy, sú dáta o tom, čo sa vlastne okolo nás deje.

Richard Sulík ich začal žiadať od premiéra takmer presne sedem mesiacov po tom, ako sa radikálnym obmedzením ekonomických činností v celej krajine obmedzilo právo podnikať, právo na prácu, sloboda pohybu a množstvo ďalších ústavných a zákonných práv. Pre mnohých sa obmedzenia nikdy nezrušili, z mesiaca na mesiac sa ich ekonomické straty zväčšujú a schopnosť holého prežitia klesá.

Minister hospodárstva sa prebudil asi tak dve hodiny po dvanástej, v čase, keď sa druhá vlna epidémie vďaka absolútnej nepripravenosti vlády začala definitívne vymykať spod kontroly – v tomto čase ho náhle zaskočilo, že vláda chce opäť zatvárať rôzne typy prevádzok a podnikaní.

Kde sú dáta, pýta sa minister hospodárstva, človek, ktorý má v kompetencii podporu a politiky v oblasti priemyslu, podnikania a iných hospodárskych činností.

A ja sa pýtam rovnako – kde sú dáta, pán Sulík? Prečo dnes nesypete z rukáva presné údaje o tom, aké sú a budú výpadky príjmov ľudí v gastre, hoteliérstve, službách, kreatívnom priemysle, cestovnom ruchu a mnohých ďalších oblastiach? Kde sú dáta o počte ohrozených pracovných miest, o situácii ľudí v jednotlivých typoch podnikania, ktoré pre pandémiu vypíname? Kde sú okamžité návrhy kompenzačných opatrení s presným vyčíslením ich možného záchranného efektu? Kde je plán obnovy postihnutých odvetví s paletou excelových tabuliek, ktoré tak milujete? Prečo ste si tie schémy pomoci nenechali schváliť v Európskej komisii, na ktorú sa dnes vyhovárate, už v lete, keďže ste vedeli, že príde druhá vlna? Hneď by tá debata o dátach na krízovom štábe vyzerala inak.

Ak má mať niekto v tejto chvíli dobré dáta, je to práve minister hospodárstva. Ak má mať niekto plán účinnej ekonomickej a hospodárskej pomoci, je to minister hospodárstva. Ak má mať niekto presvedčivé tabuľky a grafy, je to Richard Sulík.

To, že sa opatrenia majú robiť na základe dát a nie pocitov, je nesporný a dôležitý fakt. V dnešnej situácii však kompenzácie a pomoc už nepočkajú ani chvíľu. Škoda, že namiesto zodpovedných a štátnických krokov chalani vo vláde opäť hrajú tú známu chlapčenskú hru na pieskovisku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie