Denník N

Veterán a prvolezkyňa prevzali cenu za slobodu

Sviatlana Cichanovská. Foto N - Vladimír Šimíček
Sviatlana Cichanovská. Foto N – Vladimír Šimíček

V Bratislave sa zišli dvaja hostia, ktorých životné dráhy sa pretli v spoločnom zápase za spoločné hodnoty: Karel Schwarzenberg a Sviatlana Cichanovská. 

Všetko sa zmenilo, pocítili sme, že sme jednotní, sme hrdí na to, že sme Bielorusi, hovorí čerstvá laureátka česko-slovenskej transatlantickej ceny slobody Sviatlana Cichanovská. Naozaj, Bielorusi sa opäť raz prejavili ako občania, tentokrát v masovom rozmere, aj ako politický národ. A sú pripravení vytrvať vo svojom úsilí o slobodu, aj keď nebude ľahké udržať vysoké počty demonštrujúcich v nasledujúcom desiatom týždni po sfalšovaných voľbách. No rôzne formy protestov podľa nej neustanú, pretože občania sa už nikdy nebudú chcieť vrátiť do otroctva, v ktorom žili 26 rokov: „S našimi ľuďmi sa dejú nevídané veci. Jednoducho sa prebudili, prekonali svoj strach. Preto si myslím, že sme už zvíťazili, vyhrali sme nad strachom a nad apatiou.“

Ešte pred pol rokom netušila, že sa ona sama, povolaním učiteľka a prekladateľka, 38-ročná matka dvoch malých detí, oddaná podporovateľka svojho muža Sergeja, opozičného blogera, ocitne v najvyššej politike.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie