Denník N

Vo Fínsku odhaľujú covid-19 psy, sú rýchlejšie a lacnejšie ako testy. Päť rýchlych správ o koronavíruse

Ilustračné foto – Unsplash/Marisa Teruel
Ilustračné foto – Unsplash/Marisa Teruel

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Každým dňom pribúdajú stovky nových vedeckých článkov na tému koronavírusu SARS-CoV-2 a s ním súvisiacej choroby covid-19.

Absolútna väčšina z nich však neprejde kontrolou kvality – takzvaným procesom peer-review, čo znamená, že články neboli posúdené nezávislými odborníkmi, ale iba editormi časopisov. Môže sa preto stať, že nie všetky informácie, ktoré sú denne publikované, sú skutočne spoľahlivé.

V tej záplave noviniek sa však dajú nájsť aj také, ktoré vykazujú vyššiu mieru spoľahlivosti, lebo pochádzajú z renomovaných vedeckých inštitúcií a boli publikované v kvalitných vedeckých časopisoch.

Tu je prehľad piatich správ z tohto týždňa, ktoré považujeme za dôležité a zároveň spoľahlivé:

1. Psy sa pri testovaní osvedčili

Na úvod jeden tip z Fínska. Dôsledné vyhľadávanie infikovaných jedincov a rozsiahle cenovo dostupné testovanie populácie je nutnou, aj keď nie postačujúcou podmienkou potlačenia pandémie.

V Helsinkách si na tento účel vycvičili psy. Psy majú totiž veľmi citlivý čuch. Podľa vône – či azda zápachu – dokážu odhaliť aj prítomnosť choroboplodných mikroorganizmov. V súčasnosti pracujú štyri psy na letisku Helsinki-Vantaa a snažia sa odhaliť prenášačov vírusu SARS-CoV-2.

Predchádzajúce experimenty vykonané na Helsinskej univerzite potvrdili, že psy dokážu vírus SARS-CoV-2 zistiť veľmi rýchlo a efektívne. Sú schopné identifikovať ľudí pozitívnych na covid-19 s presnosťou približne 94 – 100 percent.

Okrem toho pracujú veľmi rýchlo – test im trvá iba

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie