Denník N

Film o poľskom fenoméne falošných kňazov, ktorí sú niekedy lepší než tí ozajstní

V Poľsku odhalia každý rok niekoľko falošných kňazov. Prípadmi sa inšpiruje umelecká dráma Corpus Christi, ktorá vlani siahala po Oscaroch.

Zvláštnym prípadom spred desiatich rokov sa musel oficiálne zaoberať Vatikán. V odľahlej dedine v Poľsku sa jeden mladík vydával za kňaza. Normálne slúžil omše a spovedal ľudí, prechádzalo mu to štyri mesiace.

Keď to celé prasklo a podvodníka odhalili, šokovaní dedinčania začali klásť otázky a písať listy úradom. Vyvstali aj subtílnejšie hádanky pre teológov. Platí sviatosť od falošného kňaza? Boli deti pokrstené, sú manželia manželmi? Alebo celý čas nažívali v hriechu?

Skutočný prípad inšpiroval autorov snímky Corpus Christi, ktorá Poľsku vyniesla nomináciu na Oscara za najlepší zahraničný film. Aby bol príbeh dramatickejší, hrdinom urobili mladistvého delikventa, ktorý spáchal vraždu a prichádza z polepšovne. Princíp zápletky však zostal rovnaký – fejkového farára si dedinčania obľúbia.

Film Jana Komasu uviedli na festivale v Benátkach, Oscara mu vyfúkol juhokórejský Parazit. Koronovú premiéru si odžil na Febiofeste a koncom októbra mal prísť do našich kín. Či naozaj príde, teraz ťažko povedať.

Kňazom bez vysviacky

Príbeh, ktorý pôsobí ako čistá kuriozita, má v Poľsku pomaly charakter trendu. Poliaci sa radi vydávajú za kňazov, každý rok sa vyskytuje niekoľko prípadov. Aj filmárov zaskočilo, že ich je tak veľa – a to o tom vedeli.

Keď začali nakrúcanie v jednej horskej dedinke, všimli si, že miestni boli nedôverčiví. Postupne sa vyplavilo, že majú tiež skúsenosti s falošným farárom. Bolo to pred dvoma rokmi, trauma bola ešte čerstvá. „V dedine si mysleli, že iba tvárime, že nakrúcame hraný film, ale v skutočnosti robíme film o nich. Čo sme, samozrejme, vôbec nechceli,“ opisoval scenárista Mateusz Pacewicz.

Potom sa im ozval muž

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie