Denník N

V sebavedomí získal desať bodov z deviatich. „Lord“ Bendtner však už chápe Wengerov prístup

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ak malý Nicklas spravil chybu, jeho otec vždy vinil niekoho iného.

Ľudia sa z neho smejú, aj keď Nicklas Bendtner má za sebou peknú futbalovú kariéru. V drese Dánska dal 30 gólov v 81 dueloch, je ôsmym najlepším strelcom v histórii krajiny a hrával za Arsenal aj Juventus.

V posledných rokoch sa však stal skôr terčom posmechu sociálnych sietí, na ktorých sa objavuje hlavne pod prezývkou „Lord Bendtner“.

Kedysi sebavedomo vyhlasoval, že bude jedným z najlepších útočníkov sveta. Hoci tento cieľ nikdy nedosiahol, nedá sa ani povedať, že by úplne zlyhal.

Vo víkendovom rozhovore s novinárom Donaldom McRaeom pre britský Guardian pri príležitosti vydania novej autobiografie však priznal „ľútosť“ nad svojou kariérou. „Príliš sa mi zapáčil životný štýl, ktorý prišiel s peniazmi,“ povedal.

Bendtner naposledy nastupoval v dánskej lige za Kodaň, klub však jeho kontrakt na konci roka nepredĺžil. Pandémia COVID-19 mu zničila už dohodnutý transfer do čínskej ligy a „Lord Bendtner“ sa ocitol bez tímu. Občas si zahrá v miestnej štvrtej lige.

Arsène Wenger v ňom videl budúcnosť, v Arsenale ho zapájal aj do tréningov s Thierrym Henrym. Bendtner však svoj potenciál nenaplnil.

„V Arsenale sa nikdy úplne neusadil a možno nie je až taký dobrý, ako si o sebe myslí, ale stále dokázal oveľa viac ako mnohí iní hráči a takmer určite je lepší, ako si myslíte,“ napísal Tom Victor pre portál Planet Football.

Počas hosťovania v Juventuse vyhral Serie A s nemeckým Wolfsburgom aj pohár, dánsku reprezentáciu dlhé roky viedol ako jej najväčšia hviezda spolu s tvorcom hry Christianom Eriksenom.

Pozornosť však na seba pútal veľkými kontroverziami.

Prehral pol milióna

Keď dal Portugalsku gól na Eure 2012, stiahol si kraťasy a na kameru ukázal boxerky s reklamou na stávkovú spoločnosť Paddy Power.

Na Instagram raz pridal fotomontáž, ako sa raduje zo Zlatej lopty, a vyhlásil, ako sa po voľbách v roku 2015 stane dánskym premiérom.

O tri roky neskôr vo vlasti napadol taxikára, odsúdili ho na päťdesiat dní vo väzení.

A mal aj problémy, o ktorých nevedel skoro nikto.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie