Denník N

Koalícia stopla povinné očkovanie, podľa hygieny je v zákone už dnes a aj sa využíva

Očkovanie. Foto – TASR
Očkovanie. Foto – TASR

Zákon ministerstva zdravotníctva, ktorý včera prešiel na vláde, okrem toho „vylučuje“ právo na náhradu škody a ušlého zisku pre protipandemické opatrenia.

„ŽIADNE POVINNÉ OČKOVANIE PROTI COVIDU NEBUDE!“ napísala dnes na Facebooku strana Sme rodina. Zhruba v rovnakom čase to isté oznámili aj koaličné strany SaS a Za ľudí.

Reagovali tak na to, že do parlamentu sa dnes dostal návrh zákona z dielne ministerstva zdravotníctva, podľa ktorého by úrady verejného zdravotníctva mohli ľuďom nariadiť aj povinné očkovanie. Návrh v pondelok prešiel na rokovaní vlády.

Na Facebooku túto zmenu odsúdil aj podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí). Dodáva však, že proti návrhu nie je preto, že by bol proti povinnému očkovaniu. „Práve naopak, dám sa zaočkovať, ale takéto opatrenia sa nemôžu prijímať z večera do rána,“ napísal na Facebooku.

Formulácia týkajúca sa povinného očkovania je podľa Šeligu nepresná a nejasná. Žiadosť o zavedenie povinného očkovania podľa neho prišla od hlavného hygienika Jána Mikasa.

Hlavný hygienik Ján Mikas. Foto N – Tomáš Benedikovič

ÚVZ: Očkovanie môžeme nariadiť už dnes

Mikasova hovorkyňa Daša Račková tvrdí, že nejde o zavádzanie povinného očkovania proti covid-19.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie