Denník N

Zákaz platí pre rodinné oslavy aj protesty, náhodné stretnutia v lese či v kaviarni sú dovolené

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo spravodlivosti vysvetľuje, čo presne znamená zákaz zhromažďovania sa viac ako šiestich osôb mimo domácnosti v čase koronakrízy.

Môžem mať rodinné stretnutie, kde je viac ako šesť ľudí? A môžem s partiou hrať vonku futbal? Po oznámení zákazu zhromažďovania sa viac ako šiestich osôb vzniklo veľa otázok, čo v praxi zákaz znamená a na aké aktivity sa vzťahuje.

Ministerstvo spravodlivosti preto pripravilo stanovisko, ako treba zmenu chápať. Reaguje tak na „interpretačnú rozdielnosť“.

Napríklad ani premiér Igor Matovič ešte v pondelok podvečer na tlačovej besede nevedel presne povedať, na čo konkrétne sa bude zákaz vzťahovať, aj jeho ministri o tom hovorili rozdielne.

Starať sa áno, ale nie oslavovať

V zásade ide o zákaz protestov, verejných zhromaždení a iných spôsobov výkonu politických práv. Ministerstvo však upozorňuje, že budú zakázané aj rôzne súkromné aktivity a stretnutia, ktoré sa dajú odložiť, a menuje napríklad „organizované rodinné oslavy, slávnosti, stretnutia priateľov nad pokrmom, stolové spoločenstvá“.

Naopak, nariadenie neporuší ten,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie