Denník N

Prokurátor Čentéš: Možno som sa neozval, ale keď bolo treba, tak som sa Trnkovi postavil

Prokurátor Jozef Čentéš. Foto N - Vladimír Šimíček
Prokurátor Jozef Čentéš. Foto N – Vladimír Šimíček

Jozef Čentéš nazbieral najviac nominácií pred voľbou nového generálneho prokurátora v Národnej rade. Tvrdí, že je mužom konkrétnych riešení, v rozhovore hovorí aj o tom, ako ho prezident Ivan Gašparovič nevymenoval za generálneho prokurátora, a aj o tom:

  • ako sa mu podarilo získať podporu rôznych inštitúcií na kandidatúru;
  • ako sa s Trnkom ľudsky rozišiel v roku 2004 pre rozhodnutie o Majskom a kedy stretával Kočnera;
  • na akých kauzách ako prokurátor pracoval;
  • ako vnímal éru Jaromíra Čižnára a ako by využíval kompetencie, keby sa stal generálnym prokurátorom.

Premiér Igor Matovič po tom, čo vás na funkciu generálneho prokurátora nominovalo sedem inštitúcií, povedal, že podľa neho nastal „kartel nominujúcich“ a vopred sa dohodli na spoločnom a jednom kandidátovi. Ako sa to stalo, že máte toľko nominácií?

Jedna z navrhovateliek, s ktorou som komunikoval, mi povedala, že každý zo subjektov, ktorý navrhuje kandidáta, vlastne za tohto kandidáta aj zodpovedá, že bude vykonávať funkciu kvalifikovane. A ona povedala, že pozná mňa, pozná môj životný príbeh, moje výsledky, a preto ma navrhuje. Žiaden kartel neexistoval, subjekty, ktoré ma navrhli, konali úplne samostatne a je to obrovský prejav dôvery.

Bola to vaša iniciatíva alebo vás oslovili sami?

Bola to kombinácia. Napríklad z komory súdnych exekútorov mi zavolali samostatne. Dekani právnických fakúlt v Košiciach a v Bratislave mi povedali, že boli oslovení viacerými kandidátmi, ale vybrali si mňa. Žiadne zákulisné rozhovory neprebiehali, chcel som, aby si ma vypočuli, a bolo na nich, koho navrhnú.

Súvisí podľa vás tento počet nominácií aj s tým, že vám už raz pri voľbe generálneho prokurátora bolo ublížené, keď vás v roku 2011 zvolili, no prezident Gašparovič vás protiústavne odmietol vymenovať? 

Viem, že aj to zohralo rolu u panej verejnej ochrankyne práv alebo aj v prípade Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Jednotlivé subjekty zohľadnili moju prax, výsledky mojej práce a prihliadli aj na to, že som vysokoškolský pedagóg.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie