Denník N

Niektoré príznaky majú podobné, v mnohom sa však líšia. Covid-19 nie je chrípka (otázky a odpovede)

Počet pacientov s covidom-19 v českých nemocniciach rastie. Ilustračné foto - TASR/AP
Počet pacientov s covidom-19 v českých nemocniciach rastie. Ilustračné foto – TASR/AP

Začala sa chrípková sezóna, ako odlíšiť chrípku od koronavírusu, ako sa chrániť a ako posilniť imunitu? Otázky a odpovede o chrípke a covide-19.

Na chrípku zomrie na Slovensku 800 ľudí ročne, na covid-19 je zatiaľ hlásených 66 úmrtí. Prečo potom robia ľudia z koronavírusu takú paniku? Táto pochybnosť sa často objavuje na Facebooku a v konečnom dôsledku sa opakuje aj ako dôvod nenosenia rúšok či nerešpektovania opatrení.

V poslednom prieskume agentúry Ipsos viac ako polovica respondentov odpovedala, že covid-19 je rovnako nebezpečný ako chrípka. Existuje však veľa presvedčivých argumentov, že to tak nie je.

Denník N tieto argumenty pozbieral a zostavil z nich odpovede na najčastejšie otázky o podobnostiach a odlišnostiach medzi chrípkou a covidom-19.

Koľko ľudí zabíja vo svete chrípka a koľko covid-19?

Od začiatku pandémie zomrelo oficálne na koronavírus doteraz (14. októbra) viac ako milión ľudí (1,09 milióna). Prvú oficiálnu obeť nahlásili čínske úrady 11. januára 2020.

Úmrtnosť spojenú s epidémiami sezónnej chrípky v rokoch 2001 – 2011 skúmala na globálnej úrovni minuloročná štúdia. Vedci na jej základe odhadli priemernú ročnú úmrtnosť na

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Michal Minárik je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Koronavírus

    Slovensko, Veda

    Teraz najčítanejšie