Denník N

Niektoré príznaky majú podobné, v mnohom sa však líšia. Covid-19 nie je chrípka (otázky a odpovede)

Počet pacientov s covidom-19 v českých nemocniciach rastie. Ilustračné foto - TASR/AP
Počet pacientov s covidom-19 v českých nemocniciach rastie. Ilustračné foto – TASR/AP

Začala sa chrípková sezóna, ako odlíšiť chrípku od koronavírusu, ako sa chrániť a ako posilniť imunitu? Otázky a odpovede o chrípke a covide-19.

Na chrípku zomrie na Slovensku 800 ľudí ročne, na covid-19 je zatiaľ hlásených 66 úmrtí. Prečo potom robia ľudia z koronavírusu takú paniku? Táto pochybnosť sa často objavuje na Facebooku a v konečnom dôsledku sa opakuje aj ako dôvod nenosenia rúšok či nerešpektovania opatrení.

V poslednom prieskume agentúry Ipsos viac ako polovica respondentov odpovedala, že covid-19 je rovnako nebezpečný ako chrípka. Existuje však veľa presvedčivých argumentov, že to tak nie je.

Denník N tieto argumenty pozbieral a zostavil z nich odpovede na najčastejšie otázky o podobnostiach a odlišnostiach medzi chrípkou a covidom-19.

Koľko ľudí zabíja vo svete chrípka a koľko covid-19?

Od začiatku pandémie zomrelo oficálne na koronavírus doteraz (14. októbra) viac ako milión ľudí (1,09 milióna). Prvú oficiálnu obeť nahlásili čínske úrady 11. januára 2020.

Úmrtnosť spojenú s epidémiami sezónnej chrípky v rokoch 2001 – 2011 skúmala na globálnej úrovni minuloročná štúdia. Vedci na jej základe odhadli priemernú ročnú úmrtnosť na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko, Veda

    Teraz najčítanejšie