Denník N

Štatistika nikdy nie je taká strašná, ako keď si vypočujete osudy konkrétnych ľudí

Z nakrúcania filmu Neviditeľní. Foto - Milan Maršalka
Z nakrúcania filmu Neviditeľní. Foto – Milan Maršalka

Akcia #spoluzakultúru sa nakoniec koná online. Odpremiérujú aj silný dokument Neviditeľní.

Od začiatku hovorili o symbolickej manifestácii, nie o konfrontačnom proteste. Nepomohlo. Na Námestí SNP v Bratislave ani nikde inde sa už nemôžu konať hromadné zhromaždenia. Vláda okrem toho opäť zakázala aj hlavnú činnosť ľuďom pracujúcim v kultúre a kreatívnom priemysle, no k odškodneniu sa neprepracovala ani po siedmich mesiacoch od vtrhnutia pandémie na Slovensko.

Z choreografie v centre hlavného mesta teda nebude nič, no akcia #spoluzakultúru sa neruší. Nemôže sa rušiť, pretože chce hovoriť o témach, ktoré sa už existenčne dotýkajú desiatok tisíc ľudí. Organizátori ju teda nakoniec robia v pôvodnom termíne, len v inom formáte a inom priestore.

Aspoň symbolicky

„Manifestáciu sme zrušili zo známych dôvodov, pretože sme sa nechceli stať terčom útokov politikov a byť obviňovaní z ohrozovania zdravia,“ hovorí Tibor Zelenay z klubu Blue Note v Novom Meste nad Váhom. „Chceli by sme aspoň symbolicky v tom istom čase – 14. októbra o 17.00 h – online odprezentovať dokument, ktorý pripravil režisér Nikita Slovák spolu s organizačným štábom, a zároveň v nadväznej diskusii v Design Factory vysvetliť kroky, ktoré pripravujeme, a čo je pragmaticky najdôležitejšie pre nás v tejto chvíli urobiť. Je to dôležité aj z pohľadu nádeje pre ľudí, ktorí už stratili vieru vo vlastný štát.“

V dnešnej diskusii budú okrem promotéra a režiséra hosťami aj prezidentka Asociácie nezávislých producentov Zuzana Mistríková, Martin Štefanek z firmy Hurricane rentals, Pavol Smolka z Hudobnej únie Slovenska, šéf Ticketportálu Eduard Jánošík, zo Združenia promotérov a festivalov Slovenska prídu Raymond Kaňa s Michalom Berezňákom, za Nadáciu otvorenej spoločnosti Ján Orlovský a z Ligy za duševné zdravie Martin Knut.

Okrúhly stôl bude možné sledovať naživo prostredníctvom live streamu aj cez Denník N a Aktuality. Hlavnou témou bude neúnosná situácia mnohých tisícok ľudí v kultúre a kreatívnom priemysle. Tú najlepšie vystihuje krátky film Neviditeľní, ktorý bude mať počas večera premiéru.

„Ten úbohý boj na sociálnych sieťach ma doslova uráža. Ľudia nevedia, čo je to milovať svoju prácu, nemôcť ju robiť. A človek sa musí starať ďalej o svoju rodinu,“ plače pred kamerou mladý muž a podobné boli aj ďalšie výpovede. Toto nie je žiadne citové vydieranie, ale koronarealita, a toto nie sú známi umelci, ale ľudia, vďaka ktorým umelci môžu hrávať koncerty a divadelné predstavenia či nakrúcať filmy alebo televízne relácie. Preto ten názov Neviditeľní. Oni sú tí, ktorí na záverečných klaňačkách nestoja na pódiu, ale keď sú už diváci aj umelci dávno doma, ešte balia a vozia techniku. Oni sú tí, na ktorých mená si v záverečných titulkoch musíte počkať až do konca.

„Štatistika nikdy nie je taká strašná, ako keď si vypočujete jednotlivé osudy ľudí. Najhoršia je tá pochmúrnosť. Nikto nevie, koľko to bude trvať, pomoc je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie