Denník N

Základné školy by sme zatvárali neradi, predtým je niekoľko medzikrokov, tvrdí infektológ Jarčuška z pandemickej komisie

Člen pandemickej komisie a infektológ Pavol Jarčuška. Foto - TASR
Člen pandemickej komisie a infektológ Pavol Jarčuška. Foto – TASR

Stredné školy sme zatvorili, lebo študenti často cestujú mestskou hromadnou dopravou, ktorá je pomerne riziková, hovorí infektológ Pavol Jarčuška.

Pandemická komisia rokovala aj o zatváraní základných škôl, nakoniec sa však rozhodli len pre stredné školy. Infektológ Pavol Jarčuška hovorí, že základné školy chcú nechať otvorené najdlhšie, ako to bude možné. Pred plošným zatváraním sú ešte možnosti robiť medzikroky.

„Niekde sa napríklad učí jedna skupina od pondelka do stredy, ďalšia od štvrtka do piatka,” vysvetľuje Jarčuška, ktorý je členom pandemickej komisie a prezidentom Slovenskej infektologickej spoločnosti.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo sú stredné školy rizikové,
  • prečo sa nemôžu plošne zatvoriť vysoké školy,
  • aké by mohli byť ďalšie opatrenia v základných školách,
  • ako sa šíri vírus medzi malými deťmi.

Od pondelka sú zatvorené stredné školy. Je to dobrý krok?

Má to svoje výhody aj nevýhody. Veľa sme diskutovali o tom, či predsa len neponechať v škole aspoň prvákov na stredných školách, lebo potrebujú získať nejaké návyky. Celkovo stredoškolskí študenti potrebujú viac kontaktu s učiteľom. Diskutovali sme aj o tom, či neponechať študentov v škole aspoň v menších skupinách, ale v takom prípade by sme mohli naraziť na nedostatok učiteľov.

Ako presne pomôže zatvorenie stredných škôl spomaliť šírenie vírusu?

Sú dve veci, ktoré môžu výrazne pomôcť. Študenti na stredných školách veľmi často cestujú mestskou hromadnou dopravou, ktorá je relatívne riziková. Často tam spolu s nimi cestujú aj ľudia nad 65 rokov. Po druhé, časť z nich býva na stredoškolských internátoch a dochádza z rôznych regiónov Slovenska. Najmä na stredných školách s netradičnými odbormi môžu dochádzať z naozaj rôznych kútov Slovenska a miešať sa.

Chcela pandemická komisia zatvoriť aj základné školy?

Diskutovali sme o tom, ale narazili sme na niekoľko nevýhod. Pri deťoch do 12 rokov s nimi musí ostať doma veľmi veľa rodičov. Mnohí z nich pracujú v povolaniach, ktoré potrebujeme na zachovanie kritickej infraštruktúry štátu – zdravotníci, pracovníci v domovoch sociálnej starostlivosti a podobne. Aj v Česku je dosť kritizované práve pristúpenie k zatvoreniu druhého stupňa základnej školy. Ak sa k tomu pristúpi, môže padnúť aj zdravotná starostlivosť.

Pavol Jarčuška a minister zdravotníctva Marek Krajčí. Foto – TASR

Minister školstva neskôr tvrdil, že za základné školy „bojoval”, pretože padali návrhy aj na prísnejšie obmedzenia v školstve.

To, čo bolo na pandemickej komisii, zostane na pandemickej komisii. Ja sa k tomu nebudem vyjadrovať.

Stredoškoláci sú starší, lepšie nosia rúška, viac si uvedomujú hygienické pravidlá. V čom boli stredné školy rizikové?

To bol určite jeden

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie