Denník N

Pokazili sme si to?

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Dodržiavanie pravidiel a nariadení v demokracii spočíva v tom, aby ste ľudí presvedčili, že sa ich poslúchať oplatí. Je to o motivácii, nie o obviňovaní.

Autorka je doktorandka v oblasti sociálnej psychológie

Jednou z typických reakcií dnešných lídrov je snaha obviniť verejnosť z toho, že počty pozitívnych prípadov covid-19 sa zvyšujú. Rétorika „pokazili ste si to” nie je bežná len na Slovensku, ale napríklad aj v Británii a iných krajinách. Týmto sa zdvihla vlna kritiky voči bežným obyvateľom za to, že si dovolili poľaviť v ostražitosti a organizujú rôzne oslavy, stretnutia, dokonca svadby.

Podobne ako na Slovensku, aj v Británii sa ľudia v lete prispôsobili uvoľneným opatreniam a stretávali sa. Bavili sa, jedli v reštauráciách a robili to, čo im vláda nepriamo prikázala. Napríklad v Británii sa dokonca objavili slogany „eat out to help out” (choďte do reštaurácií, aby ste pomohli ekonomike). Môžeme sa preto čudovať, že ľudia sa stretávajú?

Nedávno som sa zúčastnila na panelovej diskusii organizovanej London School of Economics, kde zopár popredných vedcov z oblasti behaviorálnej vedy diskutovalo na túto tému. Keďže mám pocit, že máme na Slovensku málokedy možnosť vidieť, že sa k politike vyjadria fundovaní odborníci na ľudské správanie a hodnotia, aké majú rôzne situácie následky na konanie ľudí, pokúsim sa dnes priblížiť, čo sa v spoločnosti deje, keď ich obviníme z ľahkovážnosti a hodíme na nich vinu.

Sú ľudia na vine, treba ich potrestať?

Ak začne líder krajiny obviňovať svojich občanov z niečoho, čo sa nedá presne dokázať, väčšinou ich to naštve. Ak to robí opakovane, prestane ich baviť táto „hra na prísneho rodiča”. Zároveň tým daný politik démonizuje ľudí ako tých „iných, zlých a neposlušných”, ktorí si zaslúžia byť potrestaní.

Dodržiavanie pravidiel a nariadení však nie je postavené na princípe „potrestám ťa a ty budeš poslúchať”. Áno, možno v totalite to tak funguje, pretože tam sú sankcie za neuposlúchnutie veľmi tvrdé. Ale v demokracii vám niekto niečo môže nariadiť, prípadne vám dať pokutu, ak vás pristihnú pri čine, ale to je tak všetko. Práve preto dodržiavanie pravidiel a nariadení spočíva v tom, aby ste ľudí presvedčili, že sa tie nariadenia poslúchať oplatí. Je to o motivácii, a nie o obviňovaní.

Výskum jednoznačne ukazuje, že pokiaľ systém funguje na princípe príkazov a zákazov, nie je efektívny. Dokonca, ak ľudia vedia, že budú za svoje správanie potrestaní, ešte viac sa nahnevajú a pokúsia sa urobiť presný opak, aby dokázali, že s takýmto systémom budú skôr bojovať a snažiť sa ho obísť, kde sa dá, ako by mali nariadenia dodržiavať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie