Denník N

Psychologička: Poisťovne platia za psychoterapiu málo, preto je v okolí Bratislavy problém zohnať zazmluvneného terapeuta

Zita Michlerová. Foto N - Vladimír Šimíček
Zita Michlerová. Foto N – Vladimír Šimíček

Liečba psychoterapiou vie byť pri mnohých duševných ochoreniach, akými sú úzkosti či ľahšie formy depresií, rovnako účinná ako lieky. Prístup k nej je napriek tomu pre mnohých pacientov príliš zložitý.

Najmä v Bratislavskom kraji je minimum zazmluvnených psychoterapeutov a ceny u tých súkromných sa pohybujú okolo 50 eur za sedenie. „Ak by som chcela niekomu v Bratislave odporučiť, aby šiel k zazmluvnenému terapeutovi, takého človeka tam ťažko nájdem. Väčšina odišla zo systému, pretože cena terapie uhradenej zdravotnou poisťovňou je nízka,“ hovorí predsedníčka Slovenskej psychoterapeutickej spoločnosti Zita Michlerová.

Ona sama pracuje ako zazmluvnená psychologička v Trnave, ale nemôže si dovoliť robiť len terapie. „Aby sme uživili ambulanciu, snažíme sa to vykryť aj inou činnosťou, ako je psychodiagnostika. Cena práce za psychoterapiu je naozaj nízka,“ hovorí Michlerová.

Je psychoterapia na Slovensku dostupná pre všetkých?

Najkomplikovanejšia situácia je v Bratislave, kde sú dlhé čakacie lehoty. Máme však aj informácie z menších miest, ako je Žilina, Banská Bystrica či Prešov, kde sú pacienti zaradení do psychoterapie v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov. Ale kvôli férovosti treba povedať, že aj v iných krajinách sa na psychoterapiu čaká. Napríklad v Nemecku prejde pacient vstupným interview a po ňom je zaradený na listinu, na ktorej čaká na psychoterapiu aj tri mesiace.

Jedno sedenie u terapeuta stojí u nás desiatky eur. Môžu si to bežní ľudia dovoliť?

Psychoterapia je u zazmluvnených terapeutov hradená zo zdravotného poistenia, ale len do určitého limitu. To znamená, že pri psychoterapii je hradených 25 sedení. Ak terapeut uzná, že pacient je indikovaný ešte na ďalšie pokračovanie terapie, musí to schváliť revízny lekár príslušnej zdravotnej poisťovne, kde je klient poistený. Ten zvažuje, či mu uhradia aj ďalšie sedenia. Z tohto pohľadu sa môže zdať psychoterapia ako nedostupná. Pacienti, ktorí potrebujú dlhodobú či celoživotnú psychoterapeutickú starostlivosť, môžu prísť k určitej hranici, keď im ju už zdravotná poisťovňa neuhradí.

Stačí pacientom 25 sedení?

Hovorí sa, že správna psychoterapia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Človek

Rozhovory

Slovensko, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie