Denník N

Máme vo väčšom vyvíjať elektromotory do práčok aj vyrábať viac nábytku pre IKEA

Nový minister hospodárstva Vazil Hudák onedlho predloží vláde niekoľko návrhov ako stimulovať podnikateľov. Foto - Tasr
Nový minister hospodárstva Vazil Hudák onedlho predloží vláde niekoľko návrhov ako stimulovať podnikateľov. Foto – Tasr

Štát sa opäť chystá motivovať niektorých podnikateľov dotáciou navyše. Traja súkromníci sľubujú vytvoriť takmer 200 pracovných miest výmenou za stimuly. Medzi nimi napríklad dodávateľ nábytku pre firmu IKEA.

V Michalovciach vyrábajú elektromotory a čerpadlá pre práčky, sušičky či umývačky riadu. Okrem toho tu elektroniku do domácich spotrebičov aj vyvíjajú. Majiteľ firmy BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH by rád vývoj ešte rozšíril. Vo svete konkurencie gigantov ako Whirlpool či Electrolux, kde každý decibel domáceho spotrebiča rozhoduje o úspechu, žiada, aby mu na investíciu prispel aj štát.

Výmenou za investičnú pomoc, v hodnote necelý milión eur, sľubuje zamestnať vo vývoji 40 nových ľudí, prevažne s vysokoškolským vzdelaním. O pridanej hodnote výskumu a vývoja svedčí, že priemerný hrubý plat, ktorý núka zamestnávateľ pôvodnom z Rakúska, má byť 2 553 eur.

Toto je jeden z viacerých stimulov, ktoré už odobril minister hospodárstva Vazil Hudák. Postupne by sa mali presunúť na stôl vláde.

Celkovo by sa tak mala v dohľadnej dobe zapodievať stimulmi v hodnote 9,4 milióna eur, väčšina z toho je vo forme daňovej úľavy. Mimo firmy z Michaloviec pôjde o pomoc s tvorbou miest najmä pre ľudí so stredoškolským vzdelaním.

Také požaduje napríklad spoločnosť Ekoltech, ktorá vo Fiľakove vyrába nábytok. Všetok jej tovar ide na export, odoberá ho IKEA. Teraz by výrobu lakovaného nábytku vo firme radi rozšírili a zmodernizovali. Vláde núkajú, že tak vznikne 97 nových pracovných miest. Pýtajú za ne daňové prázdniny vo výške 1,48 milióna eur.

Raz už Ekoltech úľavu dostal. Vyhol sa vtedy daniam v hodnote 2,38 milióna eur.

Z Belgicka zasa pochádza spoločnosť Deltrian Slovakia. V Kežmarku si plánuje novú výrobnú halu, v ktorej by pracovalo najmenej 50 ľudí. Ide o výrobu filtrov, ktoré dodáva okrem iného aj automobilkám Kia, Volkswagen či Peugeot, ako na Slovensku, tak po celej Únii. Výmenou za miesta by rada získala 5,7 milióna eur vo forme daňových prázdnin.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie