Denník N

Matovič s ministrami predstavil vynovený plán pomoci, Sulík tam neprišiel

Európske peniaze výrazne pomohli pri záchrane ekonomiky Foto - TASR
Európske peniaze výrazne pomohli pri záchrane ekonomiky Foto – TASR
  • Časť príspevkov prvej pomoci podnikateľom vzrastie o 50 % a budú sa počítať z celkovej ceny práce.
  • Pomoc dostanú aj ľudia so súbehom príjmov – športovci či umelci.
  • Ak zdravotníci či pracovníci sociálnych složieb ochorejú na covid-19, budú mať PN takmer ako čistú mzdu.
  • Firmy z cestovného ruchu dostanú pomoc pri poklese tržieb od 40 %.
  • Pomoc prezentovali len zástupcovia OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí, SaS chýbala.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) predstavil avizovanú väčšiu pomoc (Prvá pomoc+) na obdobie druhej vlny pandémie (celá prezentácia na konci textu).

Ide o kompenzačné opatrenia, na ktoré netrpezlivo čaká najmä kultúrna obec, športovci, ale aj hotelieri a ďalšie prevádzky, ktoré sú povinné zatvoriť. Dobrá správa je, že ak má umelec alebo športovec súbeh príjmov, pomoci od štátu sa už dočká. No ak nejaký príjem má, pomoc od štátu sa oň zníži.

Vláda odhaduje, že mesačne sa bude čerpať pomoc asi vo výške 200 miliónov eur. V porovnaní s tým, čo sme tu mali na jar, sa pomoc zvýši o 50 %, povedal Matovič. Pomoc by mala fungovať do konca roku 2021, ak to bude potrebné.

Prvú pomoc bude možné kombinovať. „Zatvorená reštaurácia si na zamestnanca môže uplatniť 80 % z celkovej ceny práce plus 10 % z poklesu tržieb a od Sulíka polovičku nájomného,“ povedal Matovič.

Matovič balík pomoci predstavil s ministrami troch vládnych strán s výnimkou SaS. Spolu s ním ho odprezentovali ministri Eduard Heger a Natália Milanová (obaja OĽaNO), Veronika Remišová (Za ľudí), Milan Krajniak a Andrej Doležal (obaja za Sme rodina). No chýbal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) alebo jeho poradkyňa Jana Kiššová, hoci na ministerstve takisto riešia pomoc podnikateľom, napríklad peniaze na prenájmy.

„Očakával som, že Richard Sulík príde na vládu s návrhom, že vláda nemá zatvárať reštaurácie, a s návrhom na zrušenie vlakov zadarmo. Richard síce prišiel neskôr, odišiel skôr, ale za ten čas, čo tam bol, nepovedal ani slovo,“ tvrdil premiér Matovič.

Pochválil však

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie