Denník N

Do obchodných domov len s teplotou do 37 stupňov, šport bez rúška. Opatrenia zverejnili pár hodín pred ich začiatkom

Hlavný hygienik Ján Mikas. foto - tasr
Hlavný hygienik Ján Mikas. foto – tasr

Úrad verejného zdravotníctva v stredu večer na poslednú chvíľu zverejnil finálnu verziu opatrení, platiť začnú vo štvrtok o šiestej ráno.

Od štvrtka budú zatvorené kúpaliská, akvaparky, wellness, fitnescentrá, kiná a divadlá, vrátia sa otváracie hodiny pre seniorov a pri vstupe do obchodných domov sa bude merať teplota. Toto je časť opatrení, ktoré v stredu večer zverejnil úrad verejného zdravotníctva.

„Už si nemôžeme dovoliť čakať v akej situácii, v ktorej prevádzke a v ktorom regióne sa vírus rozšíri, a s oneskorením dvoch týždňov, čo je inkubačná lehota vírusu, zavádzať opatrenia na lokálnej úrovni,“ tvrdí hlavný hygienik Ján Mikas.

„V tomto čase je už epidémia covid-19 takmer na celom území Slovenska a každý infikovaný človek šíri ochorenie ďalej v rodine alebo na pracovisku či na často navštevovaných miestach.“

Jesť sa bude len na terase

Vo všetkých prevádzkach bude platiť pravidlo, ktoré si pamätáme ešte z prvej vlny – obmedzený počet ľudí v interiéri, jedna osoba na 15 metrov štvorcových. Táto podmienka neplatí pre deti do 14 rokov v sprievode dospelej osoby. V prevádzkach s rozlohou menšou ako 15 metrov štvorcových môže byť naraz len jeden zákazník.

Prevádzky musia zabezpečiť aj dvojmetrové odstupy medzi ľuďmi čakajúcimi v rade.

Pred vstupom do obchodných domov bude povinné meranie teploty, dovnútra môže vstúpiť len osoba s teplotou nižšou ako 37 stupňov. Aj pre prevádzky v obchodných domoch platí podmienka jednej osoby na 15 metrov štvorcových, nezapočítavajú sa do toho spoločné priestory. Konzumácia jedál v obchodných centrách nie je povolená, jedlá si môžete odniesť len zabalené.

Seniori nad 65 rokov budú mať od pondelka do piatka v potravinách a drogériách vyčlenené svoje nákupné hodiny od 9.00 do 11.00. Nakupovať môžu aj mimo tohto času, hygiena im však pre ich bezpečnosť dôrazne odporúča využiť vyhradené hodiny.

Reštaurácie, obchody a kultúra:

  • v prevádzkach musí byť na jednu osobu vyhradených 15 metrov štvorcových,
  • do obchodného centra môže vstúpiť len osoba s teplotou nižšou ako 37 stupňov,
  • reštaurácie môžu jedlo len baliť alebo ho servírovať vonku,
  • medzi stolmi na terase musia byť dvojmetrové odstupy,
  • nákupné hodiny pre seniorov od 9.00 do 11.00 od pondelka do piatka v potravinách a drogériách,
  • uzatvárajú sa divadlá, kiná, koncertné sály, kúpaliská, plavárne, sauny, akvaparky, fitnes a wellness centrá,
  • otvorené zostanú liečebné kúpele.

Reštaurácie, bary, kaviarne a iné prevádzky verejného stravovania musia pre zákazníkov zavrieť svoje interiéry. Jedlo môžu podávať len na terasách alebo balené cez výdajné okienko. Naďalej platia otváracie hodiny do 22.00, v prípade výdajného okienka sú neobmedzené.

Na reštauračných terasách pritom neplatí ani zákaz zhromažďovania, ani obmedzenie jedna osoba na 15 metrov štvorcových. Majiteľ však musí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie