Denník N

Ľudské práva má strážiť Kuba, Rusko aj Čína. Je to ako spraviť z podpaľačov hasičov, odkazuje expert

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Rusko trávi disidentov, Kuba je policajný štát a Čína nahrnula milión Ujgurov do koncentračných táborov, zhrnul expert na ľudské práva.

Na dodržiavanie ľudských práv vo svete budú dohliadať aj Rusko, Čína a Kuba. V OSN ich v utorok oficiálne zvolili do Rady OSN pre ľudské práva, hoci všetky tri pravidelne čelia kritike za to, že ľudské práva porušujú.

Do 47-člennej rady sa nedostala Saudská Arábia, ktorá nezískala dosť hlasov. Zvyšné tri štáty uspeli aj napriek výzvam mimovládnych organizácií, ktoré upozorňovali na to, ako vlády týchto krajín pristupujú k ľudským právam.

„Zvoliť tieto diktatúry za sudcov, ktorí v OSN rozhodujú o ľudských právach, je ako zmeniť partiu podpaľačov na hasičskú jednotku,“ povedal ešte pred hlasovaním riaditeľ organizácie UN Watch Hillel Neuer, ktorá patrila medzi najhlasnejších kritikov ich kandidatúry.

Nemali by tam byť?

Cieľom rady je ochrana ľudských práv vo svete, a ako sama uvádza vo svojich dokumentoch, s členstvom prichádza aj zodpovednosť dodržiavať vysoké štandardy ľudských práv. Práve preto vzbudila veľké kontroverzie kandidatúra Saudskej Arábie, ktorej režim je podľa tej istej rady zodpovedný za vraždu novinára Džamála Chášukdžího.

Saudská Arábia tentoraz prehrala, čo ocenil aj Hillel Neuer, no výsledok hlasovania aj tak označil za čierny deň pre ľudské práva. Podľa neho tam nepatria ani Kuba, Rusko a Čína. Neuer veľmi jednoducho a stručne zhrnul argumenty, prečo to tak je: Rusko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie